Witam
Jak odpowiednio skonfigurować sposób podpisywania, zamiast systemowego Windows, wskazać odpowiedni program dostawcy oprogramowania karty (w tym wypadku Szafir)?
Szukałem takich opcji i nie znalazłem.
Witam
Jak odpowiednio skonfigurować sposób podpisywania, zamiast systemowego Windows, wskazać odpowiedni program dostawcy oprogramowania karty (w tym wypadku Szafir)?
Szukałem takich opcji i nie znalazłem.
Napisz coś więcej, bo na tak postawione pytanie będzie bardzo ciężko odpowiedzieć.
Mam problem z podpisem kartą Szafir (podpis kwalifikowany). Mam najnowszą wersję programu Szafir. Po aktualizacji z Windows 10 na 11 pojawił się błąd podpisu.
Pliki w programie Szafir podpisuję bez problemu.
Błąd pojawia się w programie Edytor Aktów Prawnych XML.
Do tej pory po zakończeniu pisania rozporządzenia w programie Edytor Aktów Prawnych XML klikałem na „Podpisz” pojawiało się okienko programu CryptoTech CSP i w tym oknie wpisywałem PIN i po zatwierdzeniu przyciskiem „OK” rozporządzenie było podpisane.
Teraz po zakończeniu pisania rozporządzenia w programie Edytor Aktów Prawnych XML klikam na „Podpisz” i pojawia się okienko Zabezpieczenia Windows (załącznik szafir.jpg) i w tym oknie wpisuję PIN a po zatwierdzeniu przyciskiem „OK” dostaję komunikat błędu „Edytor Aktów Prawnych XML Nie można podpisać dokumentu: Błąd w podsystemie zabezpieczeń. Nie można podpisać dokumentu: Signing failed: Win32 error: -2146893811” (załącznik szafir2.jpg). Znalazłem podobny kod błędu z informacją, że należy odpowiednio skonfigurować sposób podpisywania, zamiast systemowego Windows, wskazać odpowiedni program dostawcy oprogramowania karty.
Z tego wnioskuję, że trzeba zmienić domyślny systemowy program do podpisu na program Szafir. Niestety nie znalazłem jak to zrobić.
Może jest jakieś lepsze rozwiązanie?
Co się zmieniło pomiędzy „Do tej pory” a „Teraz”?
…
Ok, przegapiłem to. Dzięki, mój psychofanie
Czyli najprawdopodobniej po aktualizacji Windows trzeba odinstalować i zainstalować jeszcze raz oprogramowanie Szafir oraz Edytor Aktów Prawnych.
Daruj sobie te niskich lotów docinki, no chyba, że bez tego nie potrafisz żyć.
Najlepiej zainstalować ponownie szafir, niektóre programy wymagają dodatkowych komponentów, są dostępne albo na stronie gdzie jest szafir, albo na stronach oferujących dane uwierzytelnienie. Np. Finka wymaga dodania osobnych certyfikatów, podobnie inne tego typu programy.
Przeważnie wszystko jest podane na stronie producenta oprogramowania.
Dzisiaj zainstalowałem najnowszy pakiet Szafir.
Sprawdź sobie typowe problemy na stronce link . Zwykle trzeba dodać certyfikat do systemu itp. Czasami chwilę to zajmuje, ja raz z płatnikiem z godzinę straciłem, zanim te wszystkie certyfikaty zainstalowałem, po jakiejś tam aktualizacji.
Dziękuję wszystkim za pomoc. Problemem okazał się program Edytor Aktów Prawnych XML, który nie jest aktualizowany od około 10 lat. Udało się podpisać innym programem (EAP Legislator).