Jak zmienić wersję Directx? Bo mam 11, a chciałbym zmienić na 10. Bo z tego co wiem HD5770 nie jest aż tak mocny by obsługiwać DX 11. Jak to zamienić zmienić ?
I czy HD5770 obsługuje Pixel Shader ? Bo zainstalowałem sterowniki do grafy a Pixel Shader sie nie zainstalował.
Niestety jest to nie realne, próba kombinowania z directx może zakończyć się formatem. i po co miał byś takie rzeczy robić kożystarz z takiego directx’a z jakiego ci pozwala karta i jakiego używa dana gra.
Jeżeli nie masz takiej opcji w ustawieniach graficznych w danej grze to DX 11 jest i MUSI być używany. DX10 możesz włączyć w grach, które pozwalają na przełączanie między nimi np Max Payne 3. Jeżeli tej opcji wyboru nie ma gra odpala się w najwyższym dostępnym i obsługiwanym DX nie ważne czy karta sobie z tym radzi czy nie.
5770 poradzi sobie z DX11. Co do Pixel shader to tego się nie instaluje to po prostu jest w układzie karty graficznej czyli jak karta obsługuje DX11 to obsługuje jednocześnie Pixel Shader 5.0.
Zależy to od gry,gra domyślnie używa takiego DX pod jaki została napisana,chyba że jest opcja wyboru w ustawieniach graficznych,domyślnie z Windowsem nic nie kombinuj,chyba,że chcesz być za moment zmuszonym do reinstalacji.
DirectX da się usunąć tylko wtedy,gdy są takie opcje w panelu sterowania Programy i Funkcje->odinstaluj program i da się wybrać wersję DirectX.Apropos mam Windows 7 64 bit i DirectX 11,problemów z DirectX zero,nie widzę,żeby jakieś gry wolniej działały,tylko karta grafiki może być słaba do nowych gier i wtedy tylko i wyłącznie wymiana i wtedy nic ci nie da kombinowanie - sprzęt wtedy nie spełnia wymagań,stare gry używają DirectX 9.0c bo pod taki były pisane.Same programy takie jak GPU-Z są darmowe,ale mogą nie podawać pełnych informacji o karcie graficznej
Zobaczysz wszystko zależy od gry i poziomu efektów DX11 jak będą śladowe to nawet tego nie poczujesz jak będzie festyn efektów no to wtedy pewnie o jedno oczko w dół w detalach.
Witam. Dziś zakupiłem karte HD5770. Wszystkie testy przeszła pozytywnie, sterowniki najnowsze z amd.com. Ale zastanawia mnie jedna rzecz czy w AMD Shader Model przedstawiony jest jako inaczej? Bo zawsze z programie GPU-Z pisało Shader i wersja Shadera. Teraz przy tym pisze mi N/A. Pobrałem Everesta i zainteresowała mnie jedna rzecz: Czy tam gdzie pisze Unifield Shaders800 (v5.0) - to 5.0 to wersja Shader Model?