Zmiana dystrybucji, ubuntu, mandrivia, windows, brak sp2

Witam otóż sprawa wygląda następująco:

Kiedy instalowałem windowsa (xp pro.) nie miał on sp2 a dysk miał 160 gb więc system widział tylko 120 gb lecz to zlekceważyłem i dokończyłem instalację, potem do instalowałem sp2 lecz 40 gb nie odnalazł.Po pół roku postanowiłem sobie do instalować linuxa (ubuntu 6.06) i w czasie instalacji wybrałem zainstaluj na największej wolnej przestrzeni i ubuntu zainstalował się na zaginionych 40 gb. Windows nie widzi dalej partycji z ubuntu a ubuntu widzi partycje windows ale nie można ich odczytać. Teraz mam zamiar zmienić dystrybucję na mandriwię 2007 i tu mój dylemat: jak sformatować partycję z ubuntu i na nią wsadzić mandrivię ??

Pozdrawiam

Witam

Przy instalacji Mandrivy 2007 przy partycjonowaniu zaznaczasz opcję zaawansowany podział na partycje i usuwasz partycje z Ubuntu i tworzysz nowe samodzielnie lub dajesz opcje rozmieść automatycznie.

Pozdrawiam

Możesz także skorzystać z jakiejś LiveCD

Tak jak wyżej kolego Ci poradził Mandriva ma świetny program do robienia partycji. Podczas instalacji wejdż w opcje zaawansowane i tam możesz ustawiać sobie rozmiary partycji na takie jakie Ci odpowiadają oraz ustalić rodzaje systemu plików. Czyli ext2,3,fat itp. I gdy już zapiszesz w mbr po prostu zresetuj kompa i zacznij instalację windy na partycji utworzonej przez Mandrivę a dopiero potem zainstaluj sobie mandarynkę. Oczywiście można najpierw mandarynkę a potem windę ale więcej zajmuje to czasu :-D.