witam mam problem z nagrywarką otoż nie mogę usuwać zawartości płyt CD-RW DVD-RW bo napęd ich nie rozpoznaje chciałbym zmienić firmware http://pl.lge.com/products/mobile/mobil … =GSA-4167B ale nie mogę żadnego pobrać u siebie mam DL11
Jeśli jesteś pewien że to nie jest “padający” napęd…
Lg Firmware OGG Update
http://www.sendspace.pl/file/OHHZCmGe/
to co wyżej to masz ze strony http://de.lgservice.com/index_b2c.jsp
Odepnij pozostałe napędy z taśmy do której masz podpiętą nagrywarkę i spróbuj update przez neta, z tego programu.
Pamiętaj że update firmware nagrywarki to dość ryzykowna rzecz, podobnie jak upgrade biosu.
no zrobiłem to ale nagrywarka nadal swoje
lukaszm , posiadasz nagrywarkę LG GSA-4167B ? Jeżeli tak, to Firmware do niej (DL13) pobierzesz STĄD.
no pobrałem już najnowszy zainstalowałem i dalej nie rozpoznaje DVD-RW ani system ani nero ani ultraiso nie da się jej wyczyścić płyty są OK bo sprawdzałem na innym kompie;/
lukaszm, czy możesz nagrywać na zwykłych CD/DVD (nie RW)?
tak…
Napędy LG są dosyć kłopotliwe (moja obserwacja), kilka razy spotkałem się z ich dziwnym zachowaniem - odczyt płyty po minucie od włożenia (na napędzie LITE-ON i Samsung ruszyła praktycznie natychmiast), nie rozpoznawanie niektórych nośników, wolny zapis i jeszcze kilka innych dziwnych zachowań.
Wgranie nowego firmware może pomóc, ale nie musi, może okazać się, że któraś z zainstalowanych aplikacji namieszała coś w systemie i też będzie lipa (ta opcja jest mało prawdopodobna, lecz możliwa).
Jeśli się nie boisz, to aktualizuj firmware, jeśli wykonasz wszystko poprawnie, wg. instrukcji w pliku z biosem lub na stronie LG (mam napędy innych firm, więc nie wiem gdzie LG umieszcza informacje na temat procedury upgrade biosu w ich hardware), to nie powinno być problemów.
Dodatkowo dla innych ludzi mających problemy z nagrywarkami - jeśli wasza nagrywarka nie nagrywa ani zwyklych CD/DVD ani RW, a macie Daemon Tools, sprawdźcie, czy w ustawieniach Emulacji nie macie włączonej opcji “ukryj CD-R”/“Hide CD-R”, często przez nieuwagę ludzie zaznaczają włączenie emulacji wszystkich opcji, a potem nagrywarka im nie nagrywa. Podobna opcja widnieje w Alcoholu, ale nie pamiętam dokładnie jak jest nazwana i gdzie jej szukać.
lukaszm, powodzenia w walce z Twoim problemem
hahaha cr0w , należy ci się piwo… przed chwilą wróciłem ze spaceru bo z tych nerwów poszedłem się przejść i tak sobie myślałem czy czasem jakiś program nie jest kłopotliwy i miałem nawet w planach odinstalować programy które instalowałem ostatnio m.in tego nowego daemona 4 zawsze korzystałem z 3 teraz się przesiadłem na 4 a ona jest coś kłopotliwa… z tym Daemonem Tools’em to był strzał w 10
Bardzo ciekawe czy to wina Daemona czy nagrywarek LG ?
Ja z moją niemal nową nagrywarką LG CD/DVD mam taki problem że nie chce nagrywać CD-RW z inną prędkością niż x10, upgrade firmware’u też robiłem i nic, a wszystkie inne płyty śmigają OK :?
Muszę kupić CD-RW i zobaczyć czy odinstalowanie Daemona pomoże
Do końca życia będe się zastanawiać po co ludzie używają deamon tools skoro alcohol 52% potrafi to samo, lepiej i bez takich dziwnych błędów.
hmm mi alcohol jakoś do gustu nie przypadł kiedyś korzystałem i to chyba z 120%
Miło mi, że pomogłem, co prawda w tym przypadku strzelałem, ale dosyć często ludzie mają podobne problemy po zainstalowaniu Daemon Tools.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że ta porada może pomóc także innym.