Witam. Jak mogę zmienić głos asystenta google? Bo ten nowy jest masakryczny (depresyjny, monotonny i w ogóle).
Jak masz na myśli głosy Gemini, to normalnie go spytaj o otwarcie ustawień:
Tam jest 10 głosów robotycznych/AI do wyboru.
A stary asystent Google w Polsce nie ma opcji łatwej zmiany (jak otworzysz jego ukrytą zakładkę głosy, to masz komunikat o niedostępności dla polskiego):
Pewnie efekt, że głos jest okresowo zapisywany i stary usuwany (być może osoby ze zrootowanym smartofen mogą wgrywać starsze pliki, zablokować usuwanie/modyfikację i być może da się zablokować dostęp do domeny z jaką łączy się asystent tylko w celu aktualizacji głosów).
Oba sprawdzałem bez użycia apek ze sklepu Play:
Oki a jak wejść w tą ukrytą zakładkę?
I drugie pytanie, jak to sprawdziłeś bez apki?
U mnie działa komenda „głos asystenta” i wybieram opcję z kołem zębatym :
I dla polskiego jest brak.
Opcjonalnie z poziomu wyszukiwarki, zamiast kopać w ich menu wielopoziomowym:
Spacja jest wymagana.
W Gemini można pytać o otwarcie jego ustawień i mowa jest na drugiej pozycji:
Co do sprawdzenia bez apek to Gemini na starszych smarfonach jest opcjonalne (Android 15 i 16, może mieć je jako stock).
Dla asystenta większość producentów pewnie nie blokuje opcji „wyłącz” (kojarzę że Oppo blokował) z właściwości o aplikacji.
Napisałeś że można wejść w ustawienia z poziomu wyszukiwarki, jak to zrobić? (Nie mam ustawionych komend głosowych)
Być może można też z komend „klawiaturowych”.
Teoretycznie u mnie w ustawieniach telefonu jest osobno opcja od asystenta, wtedy otwiera niby to samo menu:
Jedynie wtedy trudniej mi wejść do ustawień Gemini (trzeba by zmienić asystenta na starszego, zmienić znowu na Gemini i wtedy liczyć, że otworzy się ponownie osobne okono aplikacji Google z czatem (w ramach niezapisywania się zgody na używanie Gemini w przyszłości), by nie kombinować z komendami „klawiaturowymi”).
No nic czyli wychodzi na to, że na chwilę obecną nie da się zmienić tego depresyjnego głosu
a szkoda. Dzięki za pomoc. Temat zamknięty.
No właśnie, nie wiem po cholerę zmienili ten głos, denerwuje mnie w TV.
Pisałem do googla, że na TV nie mogę go zmienić, to wysłali mnie do ustawień w telefonie i synchronizacji na wszystkie urządzenia, ale widzę z tego co piszecie, że nawet na telefonie usunęli ten który był wcześniej.
Zawsze coś spierniczą.
No niestety. Trzeba czekać na aktualizację.