Witam. Jak mogę zmienić głos asystenta google? Bo ten nowy jest masakryczny (depresyjny, monotonny i w ogóle).
Jak masz na myśli głosy Gemini, to normalnie go spytaj o otwarcie ustawień:
Tam jest 10 głosów robotycznych/AI do wyboru.
A stary asystent Google w Polsce nie ma opcji łatwej zmiany (jak otworzysz jego ukrytą zakładkę głosy, to masz komunikat o niedostępności dla polskiego):
Pewnie efekt, że głos jest okresowo zapisywany i stary usuwany (być może osoby ze zrootowanym smartofen mogą wgrywać starsze pliki, zablokować usuwanie/modyfikację i być może da się zablokować dostęp do domeny z jaką łączy się asystent tylko w celu aktualizacji głosów).
Oba sprawdzałem bez użycia apek ze sklepu Play:
Oki a jak wejść w tą ukrytą zakładkę?
I drugie pytanie, jak to sprawdziłeś bez apki?
U mnie działa komenda „głos asystenta” i wybieram opcję z kołem zębatym :
I dla polskiego jest brak.
Opcjonalnie z poziomu wyszukiwarki, zamiast kopać w ich menu wielopoziomowym:
Spacja jest wymagana.
W Gemini można pytać o otwarcie jego ustawień i mowa jest na drugiej pozycji:
Co do sprawdzenia bez apek to Gemini na starszych smarfonach jest opcjonalne (Android 15 i 16, może mieć je jako stock).
Dla asystenta większość producentów pewnie nie blokuje opcji „wyłącz” (kojarzę że Oppo blokował) z właściwości o aplikacji.
Napisałeś że można wejść w ustawienia z poziomu wyszukiwarki, jak to zrobić? (Nie mam ustawionych komend głosowych)
Być może można też z komend „klawiaturowych”.
Teoretycznie u mnie w ustawieniach telefonu jest osobno opcja od asystenta, wtedy otwiera niby to samo menu:
Jedynie wtedy trudniej mi wejść do ustawień Gemini (trzeba by zmienić asystenta na starszego, zmienić znowu na Gemini i wtedy liczyć, że otworzy się ponownie osobne okono aplikacji Google z czatem (w ramach niezapisywania się zgody na używanie Gemini w przyszłości), by nie kombinować z komendami „klawiaturowymi”).
No nic czyli wychodzi na to, że na chwilę obecną nie da się zmienić tego depresyjnego głosu
a szkoda. Dzięki za pomoc. Temat zamknięty.
No właśnie, nie wiem po cholerę zmienili ten głos, denerwuje mnie w TV.
Pisałem do googla, że na TV nie mogę go zmienić, to wysłali mnie do ustawień w telefonie i synchronizacji na wszystkie urządzenia, ale widzę z tego co piszecie, że nawet na telefonie usunęli ten który był wcześniej.
Zawsze coś spierniczą.
No niestety. Trzeba czekać na aktualizację.
Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.