Zmiana grafiki z DirectX na Open GL

Witam,

mam brzydką grafikę w jednej grze (pisałem w innym temacie). Dowiedziałem się, że aby to naprawić muszę w ustawieniach komputera zmienić z Direct na Open GL. I teraz pytanie: Jak to zrobić? Gdzie wejść i co przestawić, aby korzystać z Open GL?

Jaka to gra? W większości nie ma możliwości zmiany silnika renderującego. Oby na pewno problem leży po stronie DirectX’a?

Tak napewno. Bo gra korzysta z DirectX 5, a on nie działa poprawnie… Czytałem na forum, ktoś miał podobny problem. Ale dał sobie radę, po prostu w systemie zmienił z Direct na Open GL.

W innym temacie powiedział, że Tibia ma złą grafikę :smiley:

Z tego co wiem grafika w Tibii zawsze była kiepska.

Omgs… przeczytaj cały temat, a poźniej pisz, ok?? Bo dałem zdjęcie z moją grafiką oraz zdjęcie kogos innego (zdjecie z neta).

Moja grafika jest tragiczna ;/

Na pewno nie w systemie. Szukaj w setupie gry. Odpal ją parametrem -setup. Być może pokaże się okno konfiguracyjne albo chociaż lista komend.

Parametrem -setup? Jak to zrobić? ;>

Mój sterownik do karty graficznej to VIA/S3G Display Driver 6.14.10.0067.

options -> graphics -> advanced i masz

Znalazłem chyba nowszy sterownik. Bo w Menadżerze urządzeń mam 16.~~ a znalazłem 20.00.01g

http://driversdb.pl/sterowniki-karty-gr … ows-xp-x64

Myślę, że będzie lepiej. :slight_smile: Zaraz zainstaluje.

A napisz coś więcej, np jaki masz system. Vista na ten przykład ma problemy ze starą grafiką.

Mam Windows XP Pro SP2.

Zainstalowałem sterownik i w końcu w Menadżerze urządzeń pokazała się zakładka Karty Graficzne. Ale z grą dalej to samo. :frowning:

Może zainstaluj starsze stery. Najnowsze nie zawsze obsługują artefakty.

a gdzie znajde starsze stery?;/

np. na stronie nvidii masz archiwum

jeżeli masz błąd i nie mżesz wejść do gry to. PPM element docelowy i na koncu dopisujesz engine 0. pamietaj zeby cudzyslowie najpeirw skasowac a pozniej dpisac i zakonczyc cudzyslowiem. koncówka powinna wygladac Tibia.exe engine 0" jak masz słabą grafike to options graphic i tam jest wszystko.