Tak jak w temacie chciałbym zmienić hasło do mojego wi-fi gdyż dowiedziałem się, że sąsiad poznał moje hasło i korzysta z mojego wi-fi. Więc wiem tyle, że trzeba się zalogować do konfiguracji rutera (czy coś takiego ;)) . Dodaje screena: http://imageshack.us/photo/my-images/822/beztytuupzwj.png/ . I tutaj właśnie nie wiem jaką wpisać nazwę użytkownika i hasło ;/ . Router mi zakładał gościu od mojego internetu. I zwracam się do was z pytaniem skąd wziąć te dane lub gdzie je znaleźć . ??
Naklejka pod spodem routera podpowie, albo telefon do gościa który zakładał jeżeli zmienił hasło.
Co to jest za router? Jaki producent i model?
Pozdrawiam!
Naklejka pod routerem:
nazwa użytkownika: admin
hasło: admin
Jednak musiał skubany zmienić hasło ;/ . No nic jutro do niego zadzwonię i się spytam, bo dzisiaj jest już za późno ;).
Model to: Tp-Link TL-WR543G
Łuki888, możesz jeszcze (jeśli masz fizyczny dostęp do routera) zresetować go do ustawień fabrycznych (wciskasz spinaczem guzik z tyłu routera i trzymasz około 30 sekund) i ustawić go na nowo (ustawić nazwę sieci i hasło). Po resecie do ustawień fabrycznych nazwa użytkownika i hasło to: admin.
Wiem, ale po resecie będę musiał wprowadzać jakieś adresy, liczby i itp. A w tym to jestem całkiem zielony ;/
@up;’ tak, po resecie trzeba konfigurować internet od nowa.
niekoniecznie musiało zostać zmienione hasło do panelu routera. Zwykle ten co montuje router zmienia je bo domyślne łatwo odgadnąć. Poszukaj umowy na internet, tam powinno być podane hasło/login do routera
Wszystkie papiery i itp. Są w pokoju rodziców ;/ . A pokój zamknięty ^^, a rodzice na wakacjach ;D . Po prostu zadzwonię do gościa od internetu może będzie pamiętał hasło i login . Zadzwonię i dam wam znać
– Dodane 17.07.2012 (Wt) 11:46 –
Gościu nie odbiera . Można jakoś zmienić hasło nie logując się do routera . ?
W razie czego jak “może” ten gość przyjedzie i coś zrobi powiedz, aby ustawił Ci filtrowanie po mac adresach. To trochę powinno przyblokować sąsiada.
Okk, wielkie dzięki za pomoc
Wątpię, abyś korzystał z protokołu PPP, więc router możesz spokojnie zresetować, adres IP od dostawcy masz prawdopodobnie dynamiczny, więc nie musisz znać adresu IP. Napisz może kto dostarcza Ci internet, jeśli jest to jakiś lokalny dostawca, podaj jego stronę internetową.
Tylko, że MAC można bez problemu podmienić, a informację o dopuszczonym MACu łatwo pozyskać, więc to niekoniecznie musi się sprawdzić, koniecznie trzeba zmienić hasło do sieci bezprzewodowej.
Pozdrawiam!
Jest to internet radiowy . Nazwa to StarNet . To jak zresetuje router to pomożecie mi wszystko ustawić i itp . ? A można jakoś sprawdzić czy używa protokołu PPP, aby ewentualnie go spicac . Albo w ogóle gdzie sprawdzić wszystkie informacje, które trzeba wpisać po resecie ? Jeśli idzie gdzieś sprawdzić to wystarczy je spisać a po resecie je wpisze na nowo i będzie bez problemu
Tutaj podaje stronę internetową mojego dostawcy internetu: http://www.starnet.org.pl/
Napisz jeszcze tylko w jaki sposób łączysz się z routerem, tj. bezprzewodowo, czy kablem?
Pozdrawiam!
Na dachu mam “talerz” i od niego idzie kabel do modemu (chyba tak to się nazywa ;)) to coś jest wielkości routera, z tej samej firmy ale bez antenki i z tyłu ma tylko wejście do kabla od “talerza” i do kabla sieciowego, którym jest połączony z routerem a od modemu jak już wcześniej wspomniałem idzie kabel sieciowy który wchodzi w niebieskie miejsce w routerze
Pozdrawiam !
Pytanie tylko, czy podłącza się do twojej sieci, czy do sieci twojego dostawcy. Zrób na początek tak, podłącz kabel od modemu do komputera i zobacz czy system otrzymuje adres IP, jeśli tak, to spróbuj zresetować router i ustaw go na nowo.
Pozdrawiam!
No ok, ale jak go zresetuje to w jaki sposób go potem mam skonfigurować ? W, którym miejscu wpisać wszystkie adresy i itd. ? (Jak już pisałem wcześniej w sieciach to ja jestem zielony ;/)
Pozdrawiam . !
Na ruterze powinno być napisane jakiej firmy jest Twój ruter i jaki ma model. Jak będziesz już to wiedział to na stronie producenta powinna znajdować się instrukcja obsługi dokładnie tego samego modelu rutera jaki posiadasz.
okk, Ale po resecie co dokładnie będę musiał wpisać w konfiguracji ? . Pomóż bo sobie teraz spisze potrzebne informacje i potem tylko wpisze ;). Aha i jeszcze jedno mam zresetować router i modem czy sam router . ?
Pozdrawiam . !
W tym temacie masz wszystko czego Ci potrzeba podstawowa-konfiguracja-domowego-routera-t439247.html w ustawieniach WAN Ciebie interesuje opcja dynamic IP, LAN konfigurujesz wedle własnego uznania.
Pozdrawiam!
Właśnie sprawdź w tej książeczce bo możesz mieć dodatkowe jakieś dane do wprowadzenia takie jak hasło do sieci choć nie wiem czy w Twoim wypadku jest to potrzebne. W tej książeczce powinno być napisane jak to zrobić krok po rokoku i pokazane screeny w które miejsca dokładnie te dane wpisywać. Podaj mi firmę i model tego rutera.