witam.mam pytanie a mianowicie jak moge zmienic ikony dyskow??mam standardowe jak to w xp ale chcialbym zmienic ich wyglad.juz probowalem to zrobic poprzez moj komputer>narzedzia>opcje folderow>typy plikow.i wtedy wybralem dysk>zaawansowane>zmien ikone i wybralem sobie wczesniej ustalona ikone i gdy zmienilem to wcale sie nie zmienila na ktora chcialem i po tym nie moglem otworzyc zadnego dysku, gdy otwieralem jakis dysk to wyskakiwalo okienko zeby wpisac jakas komende/wiersz polecen czy cos takiego.jedynym sposobem aby otworzyc dysk bylo “eksploruj”. wic jak moge zmienic ikony dyskow na swoja dana ikone tak zeby bylo wszystko ok??
kotlet1711 , popraw tytuł tematu, używając przycisku
Zainstaluj Ashampoo Win Optimizer. Popatrz tez paczki Brico Pack. Fajne są ikonki Crystal Clear
tworzysz na tym dysku plik autorun.inf, a w nim wpis:
[autorun]
icon=ikona.ico
obok autorun.inf ma być na dysku również przykładowy plik ikona.ico
Wypróbuj DrivesBackgroundImage. Zmienisz nim ikony dysków na własne, a przy okazji możesz zmienić także tło okna dysków na obrazek.
DrivesBackgroundImage jak to pobrac??
:idea: wchodzisz do rejestru
*HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\DriveIcons* X \DefaultIcon
oczywiście w miejscu X wstawiasz literę dysku do zmiany i w kluczu Defaultikon
w wartości domyślnej wpisujesz ścieżkę do pliku ikony np:
C:\WINDOWS\plikikony.ico … przykład
C:\WINDOWS\biblioteka.dll,1 … [1] numer ikony w pliku *.dll lub *.exe lub innym zawierającym ikony
Drugi link działa… Pobierz
Edycja: 14.05.09
Jest też inny, prostszy program do zmian ikon dysków MyDriveIcon. Jest typu portable, więc nie trzeba go instalować, wystarczy uruchomić, wskazać dysk do zmiany ikony, otworzyć własną ikonę i potwierdzić przyciskiem Apply Changes.
jak juz zainstalowalem ten program i chce go odpalic to wyskakuje error i cos tam jest ze brakuje jakiegos pliku.nie ma jakichs innych dzialajacych programow?
Problem dawno nie był aktywny. Ja mam następujący problem:
zrobiłem wszystko opisaliście wyżej. sytuacja wygląda ta, że teoretycznie ikona trawdziela jest zmieniona, w praktyce jednak nie wyświetla mi się inna ikona niż domyślna.
czym to może być spowodowane??
Kiedy zmieniam ikonę w ustawieniach folderów, nie zmienia się ikona w Moim komputerze. Kiedy zmieniam ikony w rejestrze, zmienia się ikona w opcjach folderów ale z Moim komputerze pozostaje wciąż ta sama ikona.
Próbowałem też programami i nic.
co wy na to?