Zmiana IP bez używania VPN

Zależy od kontekstu i sytuacji. Czasami pirat jest legalny w świetle prawa, np. wtedy, gdy niema możliwości uruchomienia softu z powodu błędów producenta, których ten nie naprawił. Natomiast pomaganie w kradzieży można uznać za współudział.

Z banami różnie to bywa. Pomijając głupotę blokowania adresu IP (bo za tydzień albo dwa adres dostaje ktoś inny i co? Bogu ducha winny człowiek ma blokadę.) to przede wszystkim nie jest to nielegalne. Może w pewnym sensie wydawać się nieetyczne względem jakiś tam osób, ale nielegalne nie jest.

Takie czynności pociągają za sobą konsekwencje:

• być może pomagając Tobie nauczymy potencjalnego przestępcę;
  • nie znamy Cię więc na słowo, że to było niesłuszne etc nie można wierzyć;
  • najważniejsze, jeśli zmienisz IP to jest prawdopodobne, że Twoje stare zostanie przydzielone komuś innemu i ta osoba będzie ponosić konsekwencje tego co Ty zrobiłeś.

Wpisując w google jest kilka tysięcy odpowiedzi na to pytanie które pada co chwilę od 20 lat.

Lenistwo ? Czy może kolejny temat schiz tak jak ten o komisji wojskowej ?

Myślę że temat komisji wojskowej zapoczątkował rewolucję niestety admin ją na chwilę uśpił.
Cheatowanie w grach to nie przestępstwo. Następnym razem zadam pytanie bez wstawki z banem i płaczu nie będzie.

Wiem, że uwielbiasz filozofować, więc nie ograniczaj się. Mnie to nie interesuje.
Moje podejście przedstawiłem już wcześniej. Podpisuję się również pod wypowiedzią @Wredzia

I tu się mylisz.
Jeśli oszukiwanie w grze doprowadza firmę lub innego gracza do straty fizycznej lub wirtualnej a oni będą w stanie to udowodnić to bekniesz tak samo jak za każde inne oszustwo.

W większości firmy same wymierzając kary w postaci banów, ale każda z nich ma w reg. zapis, że mogą podjąć odpowiednie środki prawne jeśli zajdzie potrzeba.

Powodzenia w takim razie. Idź mnie gdzieś zgłoś i płacz dalej. Ja jeśli będę chciał cheatować to będę cheatował i nic tak na prawdę tego nie zmieni. Chciałem oddzielić sprawę od moich przeżyć ale jak widać się nie da. Wielcy obrońcy moralności pokazali swoje ogromne tarcze. Czy się przestraszyłem? NIE

Serio jesteś zaskoczony, że inni reagują na takie toksyczne zachowanie?
Skoro nie szanujesz innych ludzi to nie oczekuj pomocy w dalszym uprzykrzaniu ich życia.

Gdzie kogoś nie szanuję? W pierwszych wiadomościach napisałem tylko o moim problemie. Potem zaczeły się wylewać płacze. Nie wiem czy widzisz temat.

Nie wiem czy widzisz, ale nikt nie chce pomagać paskudnemu cheaterowi.

:man_facepalming:

paskuda ze mnie taka nie no smutno mi się zrobiło

Oszustwo w grze nie jest czymś ktokolwiek pochwala, to chyba oczywiste. Z jednej strony masz kogoś, kto poświęca czas, trenuje aby uzyskać wyniki, z drugiej okazuje się, że jego ciężka praca jest nic nie warta, bo ktoś oszukując osiąga to samo. Skoro tak bardzo frustruje cię przegrana, lub niski wynik, po prostu zmień grę. Może w innej będziesz lepszy.

W cheatowaniu nie chodzi o to że nie umiesz grać. W niektórych grach nie cheatuje bo granie legit daje mi przyjemność. Cheatowanie także jest przyjemne nawet jeśli umiesz grać. Cheaty się tworzy po to żeby ludzie czerpali z tego frajdę. Życie jest brutalne i nie jest usłane różami. Nie zawsze ten co daje z siebie wszystko wygrywa. W 99% proc przypadków użycie cheatów jest sprowokowane innym cheaterem. Poza tym zmiana IP potrzebna nie jest tylko przez cheatowanie tylko przez różne wybryki na forach czy stronach. Przykładem może być tutaj założony przeze mnie temat o komisji wojskowej.

Nie powinno sprawiać frajdy żerowanie na innych i nieuczciwa wygrana.
To nie jest normalne i jest powodem do wstydu.

Wiadomo, człowiek potrzebuje jakoś usprawiedliwić sobie swoje toksyczne zachowanie. „To on zaczął!”

Zawsze odpowiedzią na atak jest atak. Rozwiązaniem nigdy nie jest rozpaczliwe reportowanie i czekanie aż łaskawi twórcy zrobią cokolwiek. Poza tym cheatowanie to nie jedyny powód zmiany IP co opisałem w poprzedniej odpowiedzi.

Czyli w zasadzie to wręcz powinni być ci wdzięczni za to, że cheatujesz, przecież w ten sposób pomagasz twórcom w poprawie gry! Niezła k. z logiki.

Nigdzie tak nie napisałem. Sądzę że to jedyny i najlepszy sposób do pokonania cheatera i nic więcej.

Mylisz się, odpowiedzią na atak powinno być wyeliminowanie problemu. Lepszym sposobem pokonania cheatera jest zdobycie materiału dowodowego i zgłoszenie. Twój „atak” doprowadził tylko do bana, więc jak widać był nie tylko nieskuteczny, ale wręcz szkodliwy dla ciebie.

Weźmy na warsztat csgo. Valve to firma która ma gdzieś jakiekolwiek banowanie cheatrow, zrobienie dobrego antycheata. Jest to u nich na ostatnim miejscu.

I dlatego masz bana?