Zmiana języka BIOS

Witam

Niedawno zakupiłem komputer firmy lenovo. Nie jest to żadna nowa jednostka, ani rakiety. Zwykły komputer starszej generacji na Intel Core 2 Duo. Jednak BIOS w tym komputerze jest w języku niemieckim. Czy istnieje jakaś możliwość przeflashowania BIOSu czy inny sposób na zmiane języka na angielski? Czasem trzeba przestawić kilka opcji w BIOSie a tu nie ma jak, bo wszystko jest w obcym mi języku niemieckim, także zwykła zamiana priorytetu ładowania z dysku czy napędu robi już lekki problem. Czy ktoś byłby w stanie mi pomóc? Moja płyta główna to jak pokazuje program AIDA, ThinkCentre M55e. Jak potrzeba jakiś dodatkowych informacji to proszę pisać, a postaram się wszystko sprawdzić i na wszystko odpowiedzieć.

przeszukałeś dobrze zmiana na ENG powinna być nie raz zmieniałem w podobnych laptopach?

Zobacz czy reset biosu nie zmieni języka  “You will have to locate the ‘JBAT1’ terminal and move jumper from pins 1-2 to pins 2-3 then back to pins 1-2, to reset bios.”

Jak nie zadziała spróbuj wgrać najnowszy bios.

http://support.lenovo.com/us/en/products/desktops-and-all-in-ones/thinkcentre-m-series-desktops/thinkcentre-m55e//downloads/DS003900

ThinkCentre M55e to nie laptop (to tak na marginesie).

Ściągnij BIOS ze strony producenta, zaktualizuj i powinien uruchomić się po angielsku. Natomiast nie wiem czy to zadziała w twoim Lenovo - ale w tych kilku które znam, wystarczyło wejść do BIOSu, wcisnąć przycisk oznaczony HELP (zazwyczaj F1) - i wybrać język z listy.

Aktualizacja BIOSu nie spowoduje zmiany języka na angielski - ciekaw jestem skąd w ogóle taki pomysł.

Po aktualizacji BIOSu należy wprowadzić ustawienia domyślne.

Język ustawień BIOSu zmienia się w większości przypadków na pierwszej stronie.

Wsyatrczy dowiedzieć się z google jak pisane jest słowo JĘZYK w języku NIEMIECKIM. :slight_smile:

Po niemiecku język to Sprache

Niestety, ale przeszukałem wszystkie zakładki i po kolei sprawdzałem każdą opcję, ale nigdzie nie było nic co jest powiązane z sprache. W biosie wszedłem do pomocy poprzez F1, ale także nie było tak nic co pozwoliłoby na zmiane języka. Czy reset BIOSu na pewno przywróci język angielski? I robić go poprzez wyjęcie baterii czy zworke na inne piny przełożyć? Dodam, że BIOS to prawdopodobnie Phoenix.

Załącz zdjęcia z każdej zakładki w BIOS. Tak będzie najszybciej.

Rzeczywiście tak będzie najlepiej :wink: Oto fotki:

q6v56ruojr3u_t.jpg