Zmiana karty w UEFI?!

Witam
Mam taki problem. Laptop połączony z monitorem zewnętrznym poprzez DP lub HDMI.
Wychodzi na to że wyjścia są połączone z Intelem - zintegrowaną kartą a nie z Nvidia, którą potrzebuje do prawidłowego wyświetlania grafiki w monitorze.
Co z tym zrobić?
Ustawienia grafiki na mocno wydajną nic nie dało. W UEFI się da? Jak to zrobić? Do UEFI wejść umiem --> Advansed i …
Co to spowoduje jeśli tak? Nie będzie problemów?

A co jest nie tak?

Pewnie Intel nie wyrabia przy grach jak nVidia na matrycy laptopa daje radę.

Teoretycznie system sam powinien przełączać się między integrą a dedykiem w zależności od zapotrzebowania na moc obliczeniową. Czasami jednak tego nie robi (na przykład dla przeglądarki) i przeglądarka pracuje na integrze. Wtedy właśnie można dodać w w ustawieniach systemu “ustawienia grafiki” aplikacje i zaznaczyć dla niej “najwyższa wydajność”. Wtedy system dla tej aplikacji będzie używał wyłącznie dedykowanej karty. Piszesz że to zrobiłeś. Sprawdź czy na pewno dobrze to wykonałeś bo powinno to zadziałać. Tak wygląda to u mnie i działa:

Dokładnie jak pisze Sidkwa Moim zdaniem tak to wygląda.
Nie chodzi o gry. To idzie zmienić właśnie w ustawieniach grafiki przyporządkowując do odpowiedniej aplikacji lub gry. To jest pikuś. Chodzi o kalibrację monitora. Czyli do jej prawidłowego działania musi być wyjście DP lub HDMI z grafiki dedykowanej a nie Intela. Dokładnie widać to na screenach jak jest u mnie.

Imgur

Imgur

Gdyby dało się ustawić to dla monitora byłoby super.
Nie chce zbytnio grzebać w UEFI i wywalić zintegrowaną jeśli w ogóle byłaby taka opcja , bo inne aplikacje potrzebują zintegrowanej i dedykowanej np. przy renderowaniu filmów ich podglądu itp…

Co to za monitor i karta graficzna, jaka jest natywna rozdzielczość dla monitora i karty? Jaki jest dokładnie problem i komunikat windowsa, co się dzieje po podłączeniu i uruchomieniu? Co to za laptop? W laptopach są też zintegrowane karty graficzne z osobnym chipem do modelowania 3d itd. Tylko, że oba układy współdzielą te same porty i pamięć itd. Wiec nie da się ich oddzielić.

Pomału rozumuję i ma to sens.
Tylko jak wymusić aby po podłączeniu kablem uaktywniła się karta GTX?
Na screenach jest, co mam. Dla monitora: 2560x1440 60Hz. karta dedykowana obsługuje taką rozdzielczość i częstotliwość. Specjalnie sprawdzałem w specyfikacji. Laptop MSI GP72 7RD
Co się dzieje? Nie da się skalibrować monitora korzystając z lapka bo monitor po podłączeniu czy to kablem HDMI czy miniDP widzi kartę zintegrowaną a powinien dedykowaną. Zbyt słaba karta na poprawne kalibrowanie. Taka definicja od osób kalibrujących. Po kalibracji żadne zmiany nie zachodzą…
Mam podpowiedzi aby skalibrować monitor poprzez stacjonarny PC gdzie kabel wchodzi do GTXa.

Jeśli działa i potem obraz się rozmywa to może kabel jest uszkodzony i nie styka w 100% w portach? Czy możesz spróbować z innym kabelm?
W laptopach nie da sie wymusić sprzętowo obsługi drugiego chipa graficznego. Jest to jeden układ z tym, że jeden chip odpowiada za wyświetlanie obrazu, a drugi za oblicznia.

Da się. Ja to u siebie robię z powodzeniem. Jak pokazałem wyżej u mnie przeglądarka Edge Działa na RX560 a cała reszta systemu na zintegrowanej Vedze 8

Da się. Ja to u siebie robię z powodzeniem. Jak pokazałem wyżej u mnie przeglądarka Edge Działa na RX560 a cała reszta systemu na zintegrowanej Vedze 8

Tak. Fizycznie nie można wymusić podłączenia do portu hdmi dedykowaniej karty kiedy oba układy są połączone. Można to jednak zmienić w ustawieniach jak napisał Sidkwa.
wopiga to chcesz zrobić?

Tak, ale to dotyczy, aplikacji i gier. Można ustawić, która karta to będzie obsługiwać. Tak jak np. wiele osób gra na integrze nie wiedząc o tym.
Ale z portami, fakt może być problem.
Mam w domu starszego PC, sprawdzę. Tam na pewno będzie port na dedykowanej bo tak mam też w pracy i pisze że monitor podłączony jest do GTXa. Myślałem, że do kalibrowania potrzebna jest karta do której później podłączony na stałe będzie monitor, ale skoro można kalibrować monitory na odległość to nie ma to chyba znaczenia.