Zmiana konta Google - czy to ma sens?

Kłaniam się!

Zastanawiam się, na ile sensowna i technicznie możliwa (a przede wszystkim bezpieczna!) jest zmiana konta w obrębie Google (tj. przenosiny z jednego konta Google na drugie).

Mowa tutaj o skrzynce, funkcjonującej od lat i zawierającej ponad 10 tys. maili. Absolutnie nie chciałbym niczego stracić. Z dotychczasowej skrzynki, wiem, musiałbym włączyć automatyczne przekierowanie, więc przez przynajmniej pewien czas (dopóki nadawcy nie zaczęli by w pełni używać nowego adresu) nie dostawałbym wielu wiadomości w czasie rzeczywistym. Ale konto Google to także YouTube (tu podobnie zależy mi na playlistach, historii itd.). Google Drive to już pewnie mniejszy problem (bo zawsze można ręcznie przenieść), ale sprawa ma się podobnie. Do tego drobiazgi typu funkcjonowanie w ramach konta w sieciowych zewnętrznych kalendarzach Google itp. Krótko mówiąc, sporo tego.

Pytanie teraz, czy mają sens przenosiny? Z tego co czytałem, Google Takeout nie działa w tej mierze w pełnej szerokości idealnie. Znalazłem ponadto poniższy poradnik, ale też nie jestem do końca przekonany, czy to wszystko jest w pełni bezpieczne i pewne. Poza tym, jak rozumiem, do migracji YouTube byłby konieczny Takeout?

https://www.download.net.pl/jak-migrowac-z-jednego-konta-google-na-inne/a/54/

Pozdrawiam serdecznie.