Cześć
czy istnieje jakaś licencja ze strony MS umożliwiająca zmianę win 10 x64 Home na Pro x 64 ? taki upgrade
Cześć
czy istnieje jakaś licencja ze strony MS umożliwiająca zmianę win 10 x64 Home na Pro x 64 ? taki upgrade
Tak. Mając windows 10 home, możesz kupić w Windows Store uaktualnienie do wersji PRO. (Koszt 1199 PLN). Po takim uaktualnieniu licencja cyfrowa na win 10 PRO zostaje przypisana do twojego konta MS. Przechodziłem przez to, żaden plik na dysku nie ucierpiał
Dużo taniej wyjdzie kupić win 8 pro
i potem darmowy update do win 10 pro…
Dla zwykłego użytkownika, darmowy update, choć wykonalny, nie jest już legalnie możliwy…
W/g linka z antywebu wszystko odbyło się legalnie poprzez media creation tool…
Skutecznie =/= legalnie
na cytowanej przez Ciebie stronie nie ma ani słowa o legalności tej operacji…
A co w takiej operacji może być nielegalne? Microsoft udostępnia narzędzie, sam się aktywuje…
Nie to jest tematem togo wątku, ale jeśli pytasz…
Microsoft nie udostępnia już darmowej aktualizacji dla mas posiadających wcześniejsze wersje Windows 7 czy 8.1, a JEDYNIE dla swoich klientów, którzy korzystają z technologii pomocniczych.
Informacja oficjalna:
https://www.microsoft.com/pl-pl/accessibility/windows10upgrade
To, że furtka nie została zamknięta to zupełnie inna sprawa… i powtarzam, korzystanie z niej, mimo, że możliwe nie musi być wcale legalne.
Inna sprawa, że Microsoft nie trąbi o tym na lewo i prawo i nie gania tych, którzy z niej nie skorzystali. Oczywistym jest, że w obecnej sytuacji firmie Microsoft zależy na jak największej liczbie korzystających z Windows 10 (a dlaczego? poczytaj w sieci. Jest dużo informacji na ten temat )
I powiem szczerze… przed 29 lipca 2016 nie wierzyłem, że możliwość aktualizacji zostanie zamknięta. Jak się okazało - słusznie.
Nie bardzo rozumiem jedynie po co ta cała ciuciubabka… No… ale nie wszystko muszę rozumieć
No tak ale nie jest tam wyraźnie napisane , że opearacja z użyciem media creation tool jest nielegalna.
Cyt: ogólnodostępna oferta bezpłatnego uaktualnienia do systemu Windows 10 jest ważna do 29 lipca…
Ogólnodostępna nie wyklucza aktualizacji innymi metodami…Nie zauważyłem tam również słowa JEDYNIE dla osób…
Tak, tak wiem, że się czepiam ale chodzi mi o to, że aktualizacja przeprowadzona w sposób jaki opisałem w moim odczuciu nie jest nielegalna
Ale co ma tu legalność do rzeczy? Jakieś prawo nowe powstało czy co? Microsoft może sobie mówić co chce ale jeżeli nadal umożliwia upgrade do 10 i to działa to jest legalne, nikt przestępstwa nie popełnia.
I tu się kolego mylisz. Microsoft jasno napisał dla kogo przeznaczone jest to uaktualnienie.
A gdzie napisał?
Problemy z czytaniem ze zrozumieniem…?
Dałem link wyżej.
A niby jak ktoś ma zweryfikować czy mi się należy taka aktualizacja czy nie? Ktoś przyjdzie zobaczyć czy korzystam z technologii pomocniczych czy jak? Sztuczny, rozdmuchany problem. Sam Microsoft chce żeby każdy się zaktualizował, dlatego zostawił taką furtkę.
Nie rozmawiamy to kolego o tym czy ktoś coś sprawdzi, czy nie, ale o tym czy jest to legalne, czy nie…
Użytkownika obowiązuje prawo w danym kraju i zapisy licencji, jeżeli licencja mówi kto może się aktualizować to zgoda. Wtedy może to być złamaniem licencji. Tak czy inaczej nikogo nie obchodzi to czy ktoś używa technologii pomocniczych czy nie, ktoś kto się zaktualizuje może spać spokojnie.
Nigdzie nie jest napisane, że TYLKO osoby korzystające z z technologii pomocniczych mają prawo do aktualizacji
cyt:
“'Ogólnodostępna oferta bezpłatnego uaktualnienia do systemu Windows 10 jest ważna do 29 lipca. Osoby, które używają technologii pomocniczych, będą mogły z niej skorzystać także po tym terminie”
Nie jest napisane,że pozostałe osoby nie mogą skorzystać. .
Stąpasz kolego po śliskim gruncie…
Nie chce mi się dłużej prowadzić tej jałowej dyskusji, która jak widzę nie przekona co niektórych i donikąd nie zmierza.
W związku z powyższym postanowiłem poprosić o opinię u źródeł.
Poniżej krótka wymiana zdań z technikiem Answer Desk Microsoftu
Mam nadzieję, że wyczerpuje to temat…
Jeżeli jest niezgodne z licencją to w licencji powinien być taki zapis, a jak dotąd nikt go nie potrafi pokazać.
Poza tym żeby być w porządku wystarczy skorzystać np. z wbudowanego narzędzia Lupa, co już oznacza że korzysta się z technologii pomocniczych. I tyle.
Oczywiście… aktywatorem też można się posłużyć i będzie hulać…