Zmiana litery dysku stacji DVD na inną

Mam takie małe pytanie.Otóż jest nowy komputer,nowy system itd.No i po instalacji systemu dziele dysk na partycje ale…nie mogę głównej partycji dać litery D ponieważ tą system automatycznie dał już stacji DVD.Próbowałem zmienić ją w Partition Mananagerze ale się chyba nie da i teraz mam taki mały irytujący porządek,że mam systemową partycje C,potem napęd DVD “D” i potem inne partycje(“E” i “F”),a chciałem żeby “D” przynależało do partycji a nie do napędu DVD :? Czy wie ktoś jak to można zmienić? Np.żeby DVD to było Z czy też jakakolwiek inna litera(byle tylko nie D) :?:

Start > uruchom > diskmgmt.msc i robisz co chcesz :smiley: .

PS. Jak chcesz literę, która jest zajęta to musisz ustawić inną w urządzeniu, które ją ma i wtedy dana litera będzie wolna.

Rzeczywiście,to działa dzięki! :smiley: Teraz już w Partion Managerze mi się pokazało że moge zmienić partycje E na D ale…czy jak to zrobie to czy programy które są na partycji E zainstalowane nie przestaną działać? (ścieżki się posypią).Niby ten Drivemapper potrafi zmienić ścieżki na nowe ale nie wiem… To bezpieczne? Bo nie chce mi się wszystkiego znowu instalować heh.

Mój komputer -> PPM -> Zarządzaj -> Zarządzanie dyskami -> wybierasz to co chcesz zmienić PPM -> Zmień literę dyski i ścieżki.

Ok a teraz czy jak zamienie np.partycje E na D to czy programy które są na partycji zainstalowane na E nie przestaną działać? (czy się ścieżki nie posypią?).Oczywiście chce to zrobić Partition Magiciem.

Wie ktoś?

Zapewne wiele ścieżek, a zwłaszcza skrótów sypnie się. Z tymi nie będzie jeszcze źle, bo we właściwościach skrótu zmienisz literę dysku na właściwą. Gorzej z tymi aplikacjami, które trzymają dane w rejestrze.

Sama zmiana litery dysku nie powinna spowodować żadnych zmian, ale nie wiem co więcej chcesz robić bo piszesz o Partition Magic’u!

Acha rozumiem…Na szczęście mało tych programów jest na razie więc zaryzykuje.Najwyżej się je ponownie zainstaluje.Dzięki za pomoc :slight_smile:

Niestety to nie jest bezpieczne i trzeba się liczyć z tym, że niektóre aplikacje odmówią posłuszeństwa (w szczególności te starsze), dlatego odradzam taki zabieg.

Zmieniłem to Partition Magiciem i wszystko jest ok,skopały się tylko 3 programy narzędziowe i po prostu ponownie je zainstalowałem.

A i jeszcze co do dysków to jedna rzecz mnie drażni:otóż zainstalowałem taki program niedawno HDD Life i zmienił mi wygląd dysków na taki z zielonymi paskami na górze i z tą “tarczą”.Nie podobało mi się to,odinstalowałem program a te ikony dysków dalej są i wygląda to tak:

dyskioz1.jpg

Kiedy daje na “zmień ikone” nie mam żadnej innej do wyboru(?!),a sama ścieżka do tego obrazka z zielonymi paskami wygląda tak:

gdziegh7.jpg

Czyli tak jakby ten HDD Life(albo jego śmieci) dalej był w systemie a ja go przecież prawidłowo odinstalowałem :\ Jak to usunąć żeby ikona dysku wyglądała tak jak ta po lewej,bez tych zielonych syfów nad nim?

Ikony dysków znajdziesz w pliku shell32.dll.

C:\windows\system32\SHELL32.dll

Wygląda na to, że program który zastosowałeś (HDD Life) w trakcie deinstalowania nie posprzątał po sobie jak należy i nie przywrócił domyślnych ustawień.

Rzeczywiście,pomogło :slight_smile: Tyle że tylko na pulpicie(skróty),a w Mój Komputer dalej 2 dyski mają te zielone syfy nad sobą…Jak je stamtąd usunąć i przywrócić normalne ikony?

Wie ktoś ? ? ?