Zmiana obrazka po najechaniu kursorem myszy


(Rafium) #1

Z racji tego, że jestem nowym użytkownikiem chciałbym powitać Wszystkich użytkowników tego wspaniałego serwisu.

Mam nadzieję, że będziecie w stanie mi pomóc.

Spędziłem, a właściwie zmarnowałem sporo czasu podczas szukania w google skryptu html, który umożliwiłby zmianę obrazka na inny po najechaniu na niego kursorem myszy. Sprawa mogłaby się wydawać banalna, niestety tak nie jest.

onMouseOut='rollover.src="drugi.gif"'>

drugi.gif

To jest skrypt, który umożliwia zmianę obrazka na inny. Skrypt bardzo praktyczny, niestety nie dla bardziej wymagających użytkowników. Chciałbym dowiedzieć się czy jest możliwość po najechaniu kursorem myszy aby obrazek 1.jpg zmienił się na 2.jpg, potem na 3jpg, 4jpg, 5jpg itd? Oczywiście po zjechaniu kursorem myszy z obrazka chciałbym aby obrazek pojawił się ten pierwszy czyli 1.jpg.

Powyższy skrypt jest ubogi z racji tego, że zmienia tylko jeden obrazek na drugi, ja chciałbym aby po najechaniu kursorem obrazek zmieniał się cały czas, to znaczy chciałbym aby miała miejsce taka rotacja, od 1.jpg do 5 jpg i tak w kółko.

Czy jest to możliwe? Jeśli tak, to proszę użytkowników znających się na rzeczy o pomoc, gdyż ja już sobie z tym nie jestem w stanie poradzić.

Pozdrawiam Serdecznie!


(mario@) #2
[/code]

Oczywiście nazwy obrazków sobie pozmieniaj. Przy większych gabarytowo grafikach może następować efekt ich ładowania co niezbyt dobrze wygląda.


(Rafium) #3

Nie działa mi ten kod, albo coś źle zrobiłem.

Mógłbyś określić, gdzie dokładniej mam wstawić te swoje linki do obrazków?


(mario@) #4
[/code]




a grafiki wstawiasz tutaj

[code]"browser_ie.gif", "browser_safari.gif", "browser_chrome.gif"


(Rafium) #5

Wybacz, że tak Cię męczę, ale mógłbyś wstawić cały kod, gotowy do skopiowania i rzecz jasna podstawienia swoich obrazków? Bo teraz nie wiem jak te kody połączyć.


(mario@) #6
[/code]

(Rafium) #7

Hmmm, jest problem, dolna część kodu działa, od momentu

Niestety wstawione przeze mnie obrazki przy tym fragmencie kodu nie działają :frowning: :

"2.jpg",

"3.jpg",

"4.jpg"


(mario@) #8

A masz je na serwerze/dysku, masz do nich dostęp - chmody, i czy podałeś do nich ścieżkę - w przypadku gdy nie leżą w tym samym folderze co plik zawierający ten kod, oraz poprawne rozszerzenie.

Pewnie rozchodzi się o to przedostatnie - tam podajesz ścieżkę do tych grafik + ich nazwa a nie tylko ich nazwy.


(Rafium) #9

To znaczy:

Posiadam bloga opartego na skrypcie Wordpress i ten kod, który podałeś wklepuję, to znaczy staram się wklepywać normalnie przy dodawaniu nowego wpisu. Zdjęć nie mam na serwerze, ale ścieżka do nich jest prawidłowa, gdyż sam sprawdzałem. To znaczy, że muszę te zdjęcia mieć na własnym serwerze?


(mario@) #10

Nie, ale pamiętaj, że serwer z którego pobierasz te zdjęcia może mieć zablokowaną możliwość wyświetlania na innych stronach.

Ale chyba bez tego

Tę część musisz wlepić w kod strony (np. do pliku header.php aktualnego szablonu) a nie dodawać do każdego wpisu.