Dysk HDD może uda ci sie jakoś przykręcić i w poziomie ustawić, choć to też kwestia dysku sporo konsolr stoi w pionie z HDD dedykowanym w środku i działają lata może trafią się jakeś felerne sztuki co padną ale śmiet twierdzić że i one by padł w poziomie. Szcególnie jak ktoś kupuje segate
Myśle że śmiało możesz dać w poziomie budę tylko tak aby płyta główna leżała a nie zwisała
Dysk SSD nie ma części mechanicznych możesz go nawet luzem zwisającego trzymać…
Tu masz nawet w serwerowych rakach są dyski masowo montowanie w pionie ale pion czy poziom ma być idealny, bez żadnego przechyłu…
bardzo dużo komputerów (desktopów) HP i DELL mają montowane dyski twarde do góry nogami (na płasko, ale elektroniką do góry)
większość macierzy dyskowych ma montowane dyski jak na zdjęciu (na dłuższym boku)
podooobno dyski najmniej lubią pracować na krótszym boku
Najważniejsze jednak w dysku mechanicznym jest aby nie wykonywać nim gwałtownych ruchów w czasie jego pracy (jest to w miarę zabezpieczone / wykrywanie przeciążeń, żeby głowica nie przywaliła w talerz, ale warto uważać). Mówi się też, że dysk który pracował np. w pozycji na boku kilka lat lepiej nie zmieniać mu pozycji na inną (np. na płasko) ze względu na ‘wypracowanie’ w tej pozycji elementów mechanicznych - ale zdarzało mi się używać 2-3 letnich dysków w innej pozycji przez kolejne 2-3 lata i nie było problemu.
Sam mam obudowę w którą mam wsadzone 4 dyski twarde w pozycji na dłuższym boku, dwa z nich wcześniej pracowały na płasko ze dwa lata, nic im się nie dzieje od około 3 lat od zmiany pozycji.
Co do pytania kolegi - spokojnie kładź obudowę na boku, tylko przy wyłączonym komputerze.
Będzie OK, ale… podklej z silikonu takie nóżki na 5mm pod “nowym spodem” obudowy. Chodzi o przewiew, procek pod obciążeniem nagrzewa i siebie i płytę, podobnie zasilacz. Obudowa dociśnięta do blatu słabo odda ciepło. I pamiętaj min 10 cm dla wentylatorów “z tyłu” od ściany + nie zastaw monitorem “otworu wentylacyjnego na nowej górze”.
Dotyczy to również wszelkiej maści wentylatorów. Mam zasilacz, który latami pracował w pozycji “wentylator w poziomie”. Obecna obudowa wymusza montaż zasilacza z wentylatorem w pionie i… szlag mnie jasny trafiał przez terkotanie wiatraka
Do autora wątku: kładź budę na boku, nie przejmuj się, będzie OK.
Od lat mam tak postawioną budę i nie ma problemów z dużym chłodzeniem - lepiej dolega do cpu i nie “naciąga” płyte główną. Dla nagrywarki to też nie jest problem.
Niema co porównywać łożyska z dysku HD z łożyskiem od nawet wypasionego wentylatora.
Dysk jest w max sposób wyważony i nie podlega obciążeniom i zakłóceniom od zmienności oporu powietrza.
Bardzo dawno temu łożyska HD były precyzyjne ale nadal kulkowe czy wałeczki. Właśnie to powodowało różnice w pozycji pracy.
Dziś od jakieś 15 lat wszystkie są olejowe, są praktycznie bez awaryjne i ciche. Ale nadal są podatne na wstrząs. I to właśnie jest przyczyną awarii w przypadku uderzenia a nie problem głowic jak to sugerują mało będący w temacie.
To ja wiem bo czasem czytam.
Ale nie ma już restrykcji co do sposobu montażu. Zalecenia ± 90 stopni. Jedynie z dyskami fujitsu spotkałem się, że napisali sposób montażu bez znaczenia