Dobry wieczór, mam problem z laptopem. Postanowiłem zainstalować Linuxa ponieważ staruszek już nie domagał. Użyłm do tego programu Unetbootin. W trakcie instalacji wyświetliła mi sie okienko o partycjonowaniu. Nic z tego nie rozumiałem więc użyłem strony Ubuntu/Instalacja systemu - Wikibooks, biblioteka wolnych podręczników
Usunąłem partycje dysku C: i
Ustawiłem tak:
Był tam jeszcze dysk D: którego nie ruszałem w partycjach, bo miałem na nim ważne pliki. Po 5 sekundach od zatwierdzenia ustawień pojawił się komunikat, że partycje są używane i trzeba zrestartować laptopa. W trakcie uruchamiania wybrałem opcję Unetbootin. Lecz, pojawił się błąd. Kliknąłem enter żeby powrócić i wybrałem opcję z Windowsem, to samo.
Co mam w takiej sytuacji zrobić? Laptop nie uruchamia ani Windowsa, ani Linuxa. Jestem w tym momencie w kropce. Prosze o pomoc.
Żeby go włożyć to wcześniej pendrive musi być potraktowany chociażby Ventoyem:
Inaczej goły plik ISO zostanie olany.
Podobne rozpakowywanie do RAM-u ma też YUMI:
The “Try Unlisted ISO” option supports the ability to drag and drop additional ISO files to try to boot into the /multiboot/ISOS folder. They will be autodetected and their entries automatically appended to the Boot Menu.
Zrobie tak jak napisałeś. Jak w trakcie instalacji znowu pojawi mi się to okienko o tym że partycja jest używana to mam to zignorować? Pamiętam że był przycisk ignoruj, ale nie pomyślałem nad tym…
Najlepszą opcją jest zrobienie bootowalnego pendriva programem „balenaEtcher”:
jest na windows i linux.
Jak leciwy jest ten staruszek, jakie ma parametry, że już nie domagał, bo może też być za słaby na Ubuntu i musiałbyś spróbować innej dystrybucji.
@D35CART35 a w tym mincie będe musiał ponownie partycje ustawiać?
I jaka wersje wybrać? Chcialbym żeby był w miare lekki i dało się zagrać w Minecrafta