Mój dostawca internetu za pomocą światłowodu dostarcza mi 555MB/s . Gdy jestem podłączony za pomocą kabla do routera to , speed test pokazuje czasami nawet 800 MB/s downoload.
Jeżeli jednak połączony jestem bezprzewodowo ( router ) , to gdy robię pomiar , wychodzi mi niecałe 90 MB/s download.
Czy połączenie typu router - laptop , ma tak due straty prędkości ? Od czego to zależy ? Czy muszę coś w ustawieniach zmienić ? Czy inny router kupić ?
Może zależeć od standardu sieci a nie częstotliwości:
jak to bieda router lub staroć to może nie wspierać 5 GHz. Może też być, że laptop nie wspiera 802.11ac/ax.
Na koniec to jednostki:
1 Gbps = 125 MB/s (≈ 119,2 MiB/s)
Czyli masz magiczne 5-6 Gbps w domu jak nie chodziło o „do 600 Mbps” = 75 MB/s (≈ 71,5 MiB/s).
Zacznij od tego, że nam tutaj napiszesz, jaki obecnie masz router i jakich urządzeń połączonych z wifi razem z tym routerem używasz. Konkretnie napisz: marka, model, typ, wersja
W paśmie ac w bieda routerach prędkość teoretyczna zaczyna się od 433Mbps. Taka mała errata do tabelki.
router nowy założony przez dostawcę internetu : Huawei ECHOLIFE HS8145V5. z sieci korzystają 3 smartfony laptop , oraz urządzenie wielofunkcyjne Brother ( sporadycznie)
Prędkość mierzona za pomocą programu „Speedtest” , na kablu to : 596,3 Mb/s ( download) , 199,35 Mb/s ( upload)
Prędkość mierzona prze WIFI to : 72,89 Mb/s (dowload) , 61,51 Mb/s (upload ). Pngi w granicach 6-14 ms
→ marka, model, typ, wersja!!!
Huawei Mate 10 pro , Oppo Reno 5 , Huawei Mate 20 , laptop lenovo ideapad y580
Zrób kolejno testy na tych dwóch urządzeniach:
- Huawei Mate 10 pro
- Lenovo IdeaPad y580
Upewnij się, że żadne inne urządzenie w czasie testu nie korzysta z Internetu. Urządzenie powinno być w tym samym pomieszczeniu, w którym jest router.
Huawei mate 10 pro - pobieranie 49,61 Mb/s, wysyłanie 94,49 Mb/s
Lenovo Ideapad y580 - pobieranie 71,65Mb/s, wysyłanie 48,95Mb/s
Wszystkie urządzenia odłączone od sieci oprócz testowanego. Testy przeprowadzane w tym samym pomieszczeniu w odstępie czasu ok.jednej minuty.
Wszystkie testy za pośrednictwem wifi.
Gdy podłączam laptopa za pomocą kabla do routera to wynik testu jest na poziomie 550Mb/s -650Mb/s.
Wiem że raczej routery „spowalniają” i nigdy nie osiągnie się takiego wyniku jak na „kablu” ale żeby aż taka różnica była ???
Karta sieciowa w koompie /laptopie jest słaba, i nic nie pomoże
Jak na tego laptopa, to wyniki są całkiem dobre. Ale Huawei mate 10 pro powinien wyciągać więcej. Idziemy do następnego kroku.
Pytania:
- czy możesz się zalogować na router?
- sprawdź na laptopie z jakiej sieci korzystasz 2,4GHz czy 5GHz (Ustawienia - sieć - właściwości). Wklej takie coś ale ze swojego laptopa:
Nie mam dostępu do routera
Kontaktowałem się z dostawcą internetu, nie podają danych ze względu na bezpieczeństwo.
W ustawieniach sieci , internetu widnieje pasmo sieci 2,4 GHz
Ale chyba nie idzie tego zmienić?
Jak panel zablokowany i nie sieje router na 5 GHz (może z taką samą nazwą Wi-Fi) to nie.
Ale porady nie zadziałają jak nie ma nadawania na 5 GHz.
router nadaje w 2,4 oraz 5 GHz
To możesz zobaczyć czy sygnał przebija się przez ścianę by wystarczyło przestawienie na preferuj 5 GHz w właściwościach urządzenia.
Najwyżej jak laptop ma 9 lat (2013 - 3 generacja Intel a nie np. 7 z okolicy 2016) to nie wspiera 5 GHz i zostaje testować karty na USB z wsparciem dual band (niby są chińskie do 30 zł a od Asusa za około 60-70 zł).
Z telefonami gorzej ale może jest nowszy niż laptop:
Zmień dostawcę.
Pojawiły się nowe okoliczności … Przeglądając ustawienia w moim Huawei Mate 10 Pro, wszedłem w ustawienia wifi i zauważyłem że pojawiła się nowa sieć 5G… Połączyłem się , zrobiłem speed test i Wow !!! Ponad 400 Mb/s dowload.
Ale w komputerze to chyba moja karta sieciowa nie obsługuje sieci 5G.
Co sądzicie o zewnętrznych kartach sieciowych nano 5G. Warto ???
Nie warto.
Ten temat został automatycznie zamknięty 90 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.