Zmiana platformy AMD czy Intel ?!?!

Witam

wiem że tematów było mnóstwo na ten temat ale chcę się  Was jednak poradzić . Przejdę od razu do rzeczy mam  do wydania 1500 zł na płytę i procka   znalazłem to  http://allegro.pl/fx-8320-8x4-ghz-gigabyte-990x-gaming-8gb-1866-i6669370603.html?reco_id=541b4b44-dc09-11e6-a72e-028f32637431&ars_rule_id=201

lub http://allegro.pl/fx-8350-8x4-2-ghz-gigabyte-990x-gaming-usb-3-1-m-2-i6669365512.html?reco_id=fc7b3dc4-db5f-11e6-a234-d89d675bbe78&ars_rule_id=201

ale co do Intela to jestem zielony .

Zmiana ma służyć głownie do grania , wydajności , OC  itd.  obecna konfiguracja  sprzętu  jest w podpisie dodam że  grafikę  będę też zmieniał   za jakieś 2 miesiące na jakiegoś GF GTX  1050 TI  lub jak kasa pozwoli to  1060 GTX .

Budżet 1500zł można znacznie lepiej spożytkować, np. pod i5 Skylake http://allegro.pl/zestaw-intel-core-i5-6600-plyta-asus-h110m-a-m-2-i6679105198.html + 4GB RAM (na początek) http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=113_425&products_id=68189

AMD nie opłaca się kupować. Obecna generacja jest lata świetlne za Intelem i w testach tylko zamykają stawkę.

Ode mnie taka mała sugestia wstrzymaj się z dwa miesiące do premiery Ryzena wtedy będzie w czym wybierać. Sam osobiście jestem zwolennikiem Intela ale dajmy szansę AMD zobaczymy co pokażą.

Zdecydowanie poczekaj na pojawienie się większej ilości Ryzenów.

Sam FX nie jest zły, niestety większość gier kompilowana jest za pomocą intelowskiego kompilatora.

w3_proz.png

Podany przykład jest niestety wyjątkiem od reguły.

Pod tym linkiem kompletna wskazówka co się opłaca a co nie.

może rzeczywiście poczekam  ale  opinie zawsze się przydadzą

dobra jeśli  Intel to jaka płyta  pod proca i pod OC  najlepiej    z  ddr4  i dobra sekcją zasilania  ?!?!? ( proc i  płyta 1500 zł ) komp ma służyć głownie do gier  tak  na najbliższe 2 lata  , jak pisałem  wcześniej grafa też będzie zmieniona   na coś z serii 1000 od GF .

Oba procki są dobrym rozwiązaniem. Osobiście preferuję procesory AMD.Mimo tego że się bardziej grzeją (te pod AM3 co do Ryzena to nie wiem i dodam że nowe Intele też nie są najchłodniejsze) to poza tym komputer starcza na dłużej (AMD rzadziej zmienia podstawki pod procesor) a także starzeje się wolniej. AdoretTV na YT pokazał ostatnio jaka jest różnica w wydajności pomiędzy AMD a Intelem na przestrzeni kilku lat i okazało się że procesory AMD z czasem wydajnościowo zaczęły przeganiać procesory Intela (FX kontra I5).
Na twoim miejscu czekał bym na Ryzena 5 albo brał Ryzena 7 tylko trzeba dobrać odpowiednie pamięci z taktowaniem powyżej 3000 bo Ryzen dopiero wtedy dostaje skrzydeł (w grach) co pokazują testy Youtuberów (wspomnianego AdoredTV także) Dobrze też dobrać pamięci proponowane (testowane) przez producenta płyt i tutaj jak dla mnie tylko ASUS i MSI (z tych przystępnych cenowo)
Sam posiadam kilka komputerów w domu i na Intelu i na AMD i nie widać różnicy w jakości czy pracy czy w grach ale na chwile obecną patrzę bardziej w stronę produktów AMD między innymi dlatego że produkty innych firm starzeją się faktycznie szybciej.Siedzę już w temacie sprzętu od kilkunastu lat a uświadomiłem to sobie dopiero w zeszłym roku :slight_smile:
Dodam jeszcze że Ryzeny trzymią klatki. W testach gdzie porównuje się Ryzena do Intela widać jak Intel ma wzloty i spadki w Ryzenie na tej samej karcie graficznej ilość wyświetlanych klatek trzyma się bardziej stabilnie.

Nie zmieścisz się w 1500zł, jeśli chcesz podkręcać.
1100-1150zł za procesor, na płytę Z270 trzeba lekką ręką 550-650zł liczyć.
Tańszą opcją byłby zakup Z170 i aktualizacja BIOSu, ale to dalej minimum 500zł za płytę.

Nie babraj się w FXy. W większości gier mają wydajność na poziomie i3 będąc jednocześnie starą farelką pod względem konsumpcji energii oraz emitowanego ciepła. Do tego cała platforma siedzi jeszcze w poprzednim dziesięcioleciu.

Możesz poczekać na Ryzeny 5, ale też cudów nie będzie. Przyzwoita płyta z B350 to 550-650zł, overclocking na tę chwilę niepewny, ale 4GHz nie przekroczą. Wydajnościowo po oc to będzie poziom zablokowanych i5. Dojdzie też ogromny problem z obsługą szybkiej pamięci.

Jeśli chcesz jak najlepszej wydajności w grach to i5-7600k i overclocking, ale koszt poza budżetem. W budżecie zmieścisz się z 7600k i z mobo na B250, ale tu nie pokręcisz. Przy czym to i tak będzie wydajnościowo lepsza opcja niż Ryzen5.