Zmiana ma służyć głownie do grania , wydajności , OC itd. obecna konfiguracja sprzętu jest w podpisie dodam że grafikę będę też zmieniał za jakieś 2 miesiące na jakiegoś GF GTX 1050 TI lub jak kasa pozwoli to 1060 GTX .
Ode mnie taka mała sugestia wstrzymaj się z dwa miesiące do premiery Ryzena wtedy będzie w czym wybierać. Sam osobiście jestem zwolennikiem Intela ale dajmy szansę AMD zobaczymy co pokażą.
dobra jeśli Intel to jaka płyta pod proca i pod OC najlepiej z ddr4 i dobra sekcją zasilania ?!?!? ( proc i płyta 1500 zł ) komp ma służyć głownie do gier tak na najbliższe 2 lata , jak pisałem wcześniej grafa też będzie zmieniona na coś z serii 1000 od GF .
Oba procki są dobrym rozwiązaniem. Osobiście preferuję procesory AMD.Mimo tego że się bardziej grzeją (te pod AM3 co do Ryzena to nie wiem i dodam że nowe Intele też nie są najchłodniejsze) to poza tym komputer starcza na dłużej (AMD rzadziej zmienia podstawki pod procesor) a także starzeje się wolniej. AdoretTV na YT pokazał ostatnio jaka jest różnica w wydajności pomiędzy AMD a Intelem na przestrzeni kilku lat i okazało się że procesory AMD z czasem wydajnościowo zaczęły przeganiać procesory Intela (FX kontra I5).
Na twoim miejscu czekał bym na Ryzena 5 albo brał Ryzena 7 tylko trzeba dobrać odpowiednie pamięci z taktowaniem powyżej 3000 bo Ryzen dopiero wtedy dostaje skrzydeł (w grach) co pokazują testy Youtuberów (wspomnianego AdoredTV także) Dobrze też dobrać pamięci proponowane (testowane) przez producenta płyt i tutaj jak dla mnie tylko ASUS i MSI (z tych przystępnych cenowo)
Sam posiadam kilka komputerów w domu i na Intelu i na AMD i nie widać różnicy w jakości czy pracy czy w grach ale na chwile obecną patrzę bardziej w stronę produktów AMD między innymi dlatego że produkty innych firm starzeją się faktycznie szybciej.Siedzę już w temacie sprzętu od kilkunastu lat a uświadomiłem to sobie dopiero w zeszłym roku
Dodam jeszcze że Ryzeny trzymią klatki. W testach gdzie porównuje się Ryzena do Intela widać jak Intel ma wzloty i spadki w Ryzenie na tej samej karcie graficznej ilość wyświetlanych klatek trzyma się bardziej stabilnie.
Nie zmieścisz się w 1500zł, jeśli chcesz podkręcać.
1100-1150zł za procesor, na płytę Z270 trzeba lekką ręką 550-650zł liczyć.
Tańszą opcją byłby zakup Z170 i aktualizacja BIOSu, ale to dalej minimum 500zł za płytę.
Nie babraj się w FXy. W większości gier mają wydajność na poziomie i3 będąc jednocześnie starą farelką pod względem konsumpcji energii oraz emitowanego ciepła. Do tego cała platforma siedzi jeszcze w poprzednim dziesięcioleciu.
Możesz poczekać na Ryzeny 5, ale też cudów nie będzie. Przyzwoita płyta z B350 to 550-650zł, overclocking na tę chwilę niepewny, ale 4GHz nie przekroczą. Wydajnościowo po oc to będzie poziom zablokowanych i5. Dojdzie też ogromny problem z obsługą szybkiej pamięci.
Jeśli chcesz jak najlepszej wydajności w grach to i5-7600k i overclocking, ale koszt poza budżetem. W budżecie zmieścisz się z 7600k i z mobo na B250, ale tu nie pokręcisz. Przy czym to i tak będzie wydajnościowo lepsza opcja niż Ryzen5.