Witam. Obecnie mam zainstalowanego Windowsa 7 Pro OEM na płycie głównej ASUSa. Płyta jest sprawna (prawie w 100% :P) oraz na gwarancji. Moje pytanie: czy jakbym kupił nową płytę GIGABYTE, to mógłbym zainstalować jeszcze raz tego Win7 OEM?
Jest to możliwe (zn system powinien się aktywować)ale nie będzie to zgodne z licencją oem Windows 7.
Jeżeli kupowałeś 7 osobno to nikt ci nie udowodni (w przypadku jakiejkolwiek kontroli) że system jest nielegalny tak więc ja bym spokojnie instalował wtedy
Zaraz, o czym Wy tu piszecie? O tym, czy “się da”, czy jest to legalne. Bo jakoś się da. Co więcej - jak zainstalujesz pirata, to tez się da i bedziesz miał pirata. Ale chyba nie o to chodzi.
Licencja OEM nie zezwala na zainstalowanie na innym komputerze i tyle.
nikt Ci nie udowodni że był ten system (konkretnie klucz) użyty na innym pc jeżeli zostanie spełnione to co wyżej podałem czyli: naklejka coa na komputerze z aktualnie zainstalowanym 7, oryginalny nośnik i do tego rachunek zakupu. System “przejdzie” wszelakie testy legalności itp.
Radzę zgłębić tajniki aktywacji systemów Microsoftu… jak będą chcieli to bez problemu udowodnią Ci, że pierwsza aktywacja została wykonana na zupełnie innym sprzęcie.
Oczywiście JAK BY CHCIELI ale nie zrobią tego tak samo jak nie blokują pirackich wersji tylko najgorsze w tym że jest taka niewiedza o Licencjach OEM i BOX mimo że jest tysiące informacji o tym
Powiedzmy, że spaliła mi się płyta a system OEM miałem odrazu z komputerem. To co mam odrazu nowy system kupić dla nowej płyty gdzie reszta (czytaj. “Komputer”) jest stara ?
System przy aktywacji sprawdza też zgodność z procesorem, więc jak wymienimy płytę to dzwonimy do miłej Pani w M$ i mówimy, że płyta się spaliła i zagadać fachowo co się stało, i prosisz o aktywacje systemu bo w ramach gwarancji płytę główną masz nową
Kiedyś to nawet klucze podawali do płyt znalezionych :lol:
Skoro na gwarancji wymiana płyty miała by być, to dlaczego nie system ?
czyli mam rozumieć że spaliła mnie się płytka po gwarancji. biorę serwis z firmy która mi komputer składała i mam windowsa nie legalnego tylko dlatego że komputer był naprawiany już po gwarancji ??
Jeśli użyjesz tego samego klucza to tak - będzie to nielegalne i bez znaczenia jest fakt, czy uda się system na tym kluczu aktywować. Uruchamiając komputer z Windows OEM zgodziłeś się na takie warunki.