Zmiana procesora a zasilacz

Czy po zmianie mojego procesora na ten:

http://www.komputronik.pl/index.php/pro … 0_BOX.html

mój zasilacz wytrzyma? Chcę zmienić proca, ponieważ gram w różne wymagające gry i czuję, że procesor mi nie wydala (gram w GTA IV, Battlefield: Bad Company 2), i mam duże spadki klatek w innych grach. Obawiam się o zasilacz po takiej zmianie… raczej szkoda by było takiego sprzętu dla fajerwerek :frowning:

Więc zwracam się do was z kilkoma pytaniami:

:arrow: Pierwsze, najważniejsze - czy po takiej zmianie zasilacz uciągnie mojego kompa na stresie 100%?

:arrow: Będę czuł duży skok wydajnościowy w tych grach i innych?

:arrow: Co sądzicie o tym procesorze?

:arrow: A może byście polecili inny, ale żeby nie kosztował dużo więcej niż ten [do 400zł]

Mam podobny sprzęt tyle, że Intela Core 2 Quada Q6600 oraz podobny zasilacz tyle, że o mocy 400W i powiem Ci, że chodzi przyzwoicie, choć mogło by być nieco lepiej. Powinien spokojnie uciągnąć.

możesz śmiało brać

Jeżeli tam gdzie mieszkasz jest Proline to masz go tu taniej http://www.proline.pl/sklep.php?p=AMD+II+X4+630+AM3

lepiej zainwestować więcej niż mieć problemy z gwarancją. Nie wiesz jaka jest różnica między komputronikiem a prolina

Ja nie mialem zadnego problemu w proline, za to w komputroniku kilka razy

różnica jest nie tylko w cenie ale komputronik bierze wszystko od polskich pośredników a proline ściąga towar z całego świata i czasem jeżeli chce się samemu coś zanieść do serwisu zewnętrznego to serwis odmawia bo musi przejść to przez właśnie proline

OK zamiast offtopować to mógłby ktoś pomóc mi odpowiedzieć na te pytania? :?

Zasilacz co prawda pochodzi z niezbyt pewnej serii, ale powinien sobie poradzić (choć nikt gwarancji Ci nie da).

Ogólnie do gier lepiej (jeszcze) wziąć porządny dwurdzeniowy procesor typu Phenom II x2 555 BE (tym bardziej jak uda się odblokować pozostałe wyłączone 2 rdzenie) niż słabszy czterordzniowy, ale akurat w przypadku GTA IV (nie wiem dokładnie jak jest z BF) jest odwrotnie, ta gra potrafi spożytkować wiele wątków. Jako, że Twoja płyta nie umożliwia raczej odblokowania 2 rdzeni i akurat grasz w GTA IV, to najtańszy Athlon II x4 uważam za optymalną inwestycję, na pewno będziesz czuł różnicę wydajności (bo chyba akurat procesor stanowi zazwyczaj wąskie gardło wydajności u Ciebie).

I osobiście nie zapłaciłbym ~50zł więcej za kupowanie w znanym sklepie, aż tak wysoko nie wyceniłbym ewentualnego ryzyka problemów z gwarancją innych sklepów.