Witam, mam procesor AMD athlon 64 X2 Dual core processor 3600+ i ostatnio coś mi zacina nawet przy słuchaniu muzyki jak przełączam na inną karte przeglądarki to mi ścina strasznie, więc chciałbym zamontować inny a mianowicie Intel core 2 duo E6550 na allegro (http://allegro.pl/intel-core2-duo-e6550-2x2-33ghz-box-4gb-1333mhz-fv-i3879113112.html) jest za nie całą 100 zł, i nie wiem czy jest dobry, jaki mi polecacie najbardziej, do ok 100 zł taki do gier dobry żeby był, bardzo proszę o pomoc
i mam pytanie, co to jest taktowanie magistrali i czy się to przydaje do gier?
kolejne jest takie czy jak mam AMD a zamienie na procesor z Intel czy coś się stanie i czy wejdzie mi ? chodzi mi o to np, że gniazdo nie będzie pasować, że będą jakieś błędy wyskakiwały itp itd.
i ostatnie, na co patrzeć w procesorze jeśli chodzi o gry ? tzn. żeby był dobry do gier
Jak napisał semtex zmiana platformy raczej odpada. Możesz poszukać jakiegoś lepszego procesora na podstawkę którą posiadasz, podaj swój model płyty głównej i zasilacza.
Magistrala systemowa, częstotliwość taktowania magistrali. Bywa różnie nazywana w zależności od modelu i producenta procesora: FSB (ang. Front Side Bus) w starszych, QPI (ang. QuickPatch Interconnect) w nowszych procesorach firmy Intel, HT (ang. Hyper-Transport) w procesorach firmy AMD. Niemniej jej główne zadanie jest dokładnie takie samo - komunikacja procesora “ze światem”, a więc z innymi podzespołami znajdującymi się na płycie głównej. Pierwotnie od wydajności magistrali systemowej, a więc pośrednio od jej częstotliwości taktowania, zależała wydajność procesora. Obecnie ten element ma nieco mniejsze znaczenie. Oczywiście wydajniejszy procesor potrzebuje wydajniejszej magistrali systemowej, ale ten parametr ma znaczenie głównie informacyjne. Magistrala systemowa jest cechą mało ważną.
napisz jaki masz model płyty głównej i ew. jakim budżetem dysponujesz. jeśli jakimś większym, to za ~450zł możesz kupić podstawę na płycie głównej socket1155 + caleron/pentium g + ram ddr3
np.
płyta ASROCK B75M-DGS R2 ~180zł
ram GOODRAM 2GB DDR3 ~75zł
procesor
PENTIUM G2020 ~190zł
PENTIUM G2030~230zł
CELERON G1610/G1620 ~150zł
można zacząć od najsłabszego celerona, a później włożyć coś mocniejszego
Podaj dokładny model płyty głównej i zasilacza, bez tego ani rusz. Jeśli zasilacz jest przyzwoitej jakości to może wymienisz procek na lepszy, używany do 150zł.
na allegro są 5600 i 5400 za ~90zł, z tym że lepiej rozejrzeć się za modelami z rdzeniem Windsor niż Brisban, bo te pierwsze mają 2M pamięci L2, a te drugie tylko 1M.
Moim zdaniem nie opłaca się inwestować pieniędzy w ten zestaw. Liczyłem, że może Twoja płyta obsłuży tak jak niektóre płyty z AM2 coś pokroju Athlona II x4, ale niestety nie da rady.
a czego wy od mojego kompa chcecie ? mam ten komputer od 2007 roku to dość stary i jedyne co było zmieniane to karta graficzna i dokładanie ram, i co ma płyta do procesora ? rozumiem że na i7 to na pewno trzeba mieć bardzo dobrą płyte ale aż tak słaby jest by nie obsługiwał tych takich lepszych procesorów ?