Cześć Wam,
Przychodzę do was z dość głupim problemem
Tworzę w Corelu portfolio (zdjęcia w jpg i trochę grafik). Niestety plik po wyeksportowaniu do pdf waży zdecydowanie za dużo. Muszę coś wymyślić jak zmniejszyć rozmiar pdf do max 10-15mb. Chciałem pozmieniać rozmiary zdjęć tak aby wszystkie miały zbliżone rozdzielczość. Ale mam problem z ich zmianą… inne rozdzielczości pojawiają mi się w Corelu a inne w Photoshopie… Po zmienieniu jednostki w Corelu na piksele wychodzą mi jakieś “cudawianki”
-
W Corelu mam teraz pełnowymiarowy jpg. Po wyskalowaniu go do odpowiednich rozmiarów które mieszą mi się na stronie wychodzi tak 2032x1512 piksele.
-
Na dysku miałem kopie tego samego zdjęcia w rozmiarze 900x547 pikseli (zmieniana kiedyś rozdzielczość w PS) to te zdjęcie jest większe od tego wyskalowanego co wyżej…
O co chodzi… Sorry ale musiałem przegapić lekcje skalowania i zmiany rozmiarów zdjęć…
Domyślam się, że wyskalowane 1 zdjęcie z pełnowymiarowego co miało z 3550 pikseli zostało ono pomniejszone… do 2032x1512 piksele… I to jest taki podgląd w Corelu…
Chodzi mi o to, że chce w Corelu przymierzyć zdjęcie pełnowymiarowe do miejsca tak aby pasowało, a potem taki sam rozmiar uzyskać (żeby się zmieściło w to samo miejsce co pełnowymiarowe) po zmiany rozdzielczości w PS…
Czy mógłby mi ktoś pomóc?