Zmiana rozmiaru partycji Linuxowej EXT4

Cześć.

Przy instalacja Kali Linux partycji na system (/) przydzieliłem zbyt mało GB. Da się to jakoś teraz zmienić? Mam jeszcze Windowsa na dysku i testowałem różne programy, ale żaden z nich nie umożliwił mi zmiany rozmiaru partycji Linuxowej. Czy jest jakiś program (dobry) na Windowsa, który posiada tą funkcję? Jeżeli nie będzie oczywiście będę zmuszony użyć iso GParted.

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam,

jakubgross

Najbezpieczniej będzie użyć jakiejś dystrybucji LiveCD linux np. wspomnianego przez ciebie Gparted iso, ale jeśli się uparłeś to przetestuj http://www.dobreprogramy.pl/AOMEI-Partition-Assistant,Program,Windows,33871.html

Właśnie ten program nie dał rady.

Teraz pobrałem GParted. On chyba da radę.

Niestety mam partycję rozszerzoną i od niej są logiczne. Nie wiem jak mam zmienić rozmiar tej logicznej.

Schematyczny diagram:

PARTYCJA ROZSZERZONA (/dev/sda3)

/                        /               /

/                          /            

PARTYCJA LOGICZNA (/dev/sda5) (/) (10GB, chcę powiększyć, ale nie mogę bo rozmiar jest już na maksa.

PARTYCJA LOGICZNA (SWAP, /dev/sda5) (2GB)

PARTYCJA LOGICZNA (/dev/sda4) (/home) (150 GB)

Którą partycję pomniejszyłeś i gdzie masz wolne miejsce?

Jeśli pomniejszyłeś partycję podstawową i chcesz to miejsce przydzielić dla logicznej to musisz najpierw powiększyć całą rozszerzoną (w twoim przypadku prawdopodobnie sda2, ale nie jestem pewien bo pomyliłeś coś w poprzednim poście i np opisałeś swap i / jako sda5) a dopiero później partycje na niej.

Wrzuć screen z gparted to dokładnie wytłumaczę ci co w jakiej kolejności robić.

Uruchom livecd i podaj jak człowiek wynik takich poleceń:

fdisk -l
parted -l