Proponuję, aby na forum była możliwość zmiany rozmiaru tekstu.
Jest u nas wielu użytkowników mających kłopoty ze wzrokiem z uwagi na wiek, schorzenia zdrowotne itd. Należy im zapewnić komfort odczytywanie tekstu.
Chodzi o udostępnienie na stronie internetowej mechanizmu polegającego na stopniowym powiększaniu rozmiaru tekstu.
Kontrolki zmiany wielkości czcionki A , A+, A++
"Czy to nie jest tylko zbędny gadżet? Przecież osoby z wadami wzroku mają dostosowany pod względem kontrastu i wielkości czcionki cały system, aby mogły komfortowo pracować. Możemy zadać pytanie: dla kogo taki mechanizm? _
_ Spójrzmy na użytkowników Internetu z większej perspektywy. Rodzajów wad wzroku jest bardzo dużo: krótkowzroczność, dalekowzroczność, astygmatyzm, nierozróżnianie barw, etc. Do tych grup użytkowników dodajmy problemy związane z wiekiem dojrzałym. Osobom starszym trudniej jest sprawnie poruszać się po zasobach internetowych. Osoby z wadami wzroku wcale nie muszą korzystać z oprogramowania powiększającego i często nie wiedzą, że mają możliwość powiększania tekstu w przeglądarce. Nie należy zakładać, że każdy, kto korzysta z Internetu doskonale zna swój system i wszystkie opcje przeglądarki."
Z reguły kontrolki zmiany tekstu znajdują się w prawej górnej części strony…
Zobaczymy co o tym sądzą zarządzający?
Funkcja ta moim skromnym zdaniem powinna być obligatoryjna, tak jak usuwanie barier architektonicznych dla osób niepełnosprawnych.
Myślę, że Ctrl+/- rozwiązuje problem na tyle, że nie ma sensu bardziej przy tym grzebać. Forum na na tyle nowoczesny layout, że zastosowanie powiększenia tekstu w przeglądarce nie powoduje “rozjazdu” strony, więc spokojnie da się w ten sposób z niego korzystac - właśnie to sprawdziłem.
tomekb: “Myślę, że Ctrl+/- rozwiązuje problem na tyle, że nie ma sensu bardziej przy tym grzebać”
Zgadza się. Tylko, że wiele starszych osób po prostu o tym nie wie, z reguły są po kursach na których uczą się jedynie podstawowych zasad obsługi komputera. Zaś kontrolki są powszechnie znane.
OK, ale odkładając żarty na bok - możliwość zmiany rozmiaru tekstu jest (jako funkcjonalność przeglądarki, przez Ctrl+), wygląda to i działa całkiem dobrze, trzeba to tylko komunikować…
Ja forum i stronę główną dobrychprogramów mam na stałe ustawione na powiększenie 110 %, bo niestety, ale oryginalna czcionka jest za mała. Kiedyś była większa i było ok., ktoś to zmienił no i teraz muszę korzystać z mojego powiększenia.
Dodam do tego jeszcze, że równie dobrze ten “ctrl +” i “ctrl –” działa w sposób “ctrl i obrót kółkiem myszy”.
Powiększanie za pomocą “ctrl +” i “ctrl –” / “ctrl i obrót kółkiem myszy” powiększa też grafiki, jak są w niskiej rozdzielczości to się robią “artefakty”, dodatkami (addons / extensions) też czasem ciężko wymusić by nie powiększało grafik.
Chyba w Firefoksie była taka opcja “powiększaj tylko tekst”, ale teraz korzystam ze Slimjeta, to nie pamiętam, a tu takiej opcji nie ma. Niestety. I faktycznie to bywa problem, bo też potrafi rozjechać stronę.
Np. na stronie dobreprogramy.pl przy powiększaniu strony nawet tylko do 110% kiedyś znikał przyciski (link) FORUM. Tak naprawdę to przechodził do następnej linii, a że był biały na białym tle, to “znikał”.