Zmiana rozmiaru zdjęć (tryb usługi)

Witam,

problem typowo “biznesowy”.

Poszukuję oprogramowania (najlepiej freeware, ale komercyjnemu oprogramowaniu chętnie też się przyjże), które umożliwi zmianę rozmiarów (konkretnie chodzi o zmniejszenie wagi) plików graficznych (typowe jpg-i) wrzuconych na dysk sieciowy.

Chodzi o uzyskanie konkretnego efektu: użytkownik wrzuca pliki graficzne na dysk sieciowy - pliki te są automatycznie zmniejszane (ewentualnie jest tworzona ich mniejsza kopia a stare “większe” pliki są usuwane). Oprogramowanie takie powinno pracować w trybie usługi zainstalowanej i uruchomionej na serwerze.

Coś w stylu “Abbyy hot folder”, które zmienia pliki word na pdf i odwrotnie - po wrzuceniu plików do konkretnego folderu na dysku sieciowym, usługa przerabia pliki pdf->word/word->pdf.

Czy ktoś już spotkał się z takim oprogramowaniem? Wdrażał coś takiego? Jakieś pomysły/sugestie?

Dzięki za pomoc!

Jeśli ma działać na serwerze, dlaczego nie zrobić by uploadu plików z zmianą wielkości ? Ew manager plików (bo na takiej zasadzie działa abby hot folder) trzeba by instalować na każdym kliencie, właśnie przed uploadem plik jest przerabiany :slight_smile: W php wystarczy połączyć zmianę rozmiaru pliku z uploadem, a co do managera drag and drop z zmianą rozmiaru pliku i uplodem. Może dało by też radę automatycznie zmieniać rozmiar pliku bezpośrednio przy kopiowaniu (na podstawie ścieżki docelowej ?), ale to dla mnie rzecz nie do ogarnięcia :slight_smile:

A mógłbyś trochę jaśniej/obszerniej to wyjaśnić?

Dodam, że nie chodzi o upload plików na serwer ftp/www. Tylko chodzi o serwer plików postawiony na Windows Serwer 2003, gdzie użytkownicy (na klientach z WinXP podłączonych do domeny) mają zmapowane dyski z tego serwera plików i na niego wrzucają te pliki graficzne. Ale w związku, że miejsca jest co raz mniej, potrzebne jest automatyczne zmniejszanie tych plików (bez udziału użytkownika, z góry zakładając, że sobie z tym nie da rady ;- ) ).

Skoro masz win server proponuję tego c# (mając debiana musiałbyś użyć c/c++). Jeśli masz jakieś fundusze poszukaj kogoś kto by ci taki kod napisał. Niestety ja takową wiedzą nie dysponuję :slight_smile: Nie potrafię wykryć kopiowania (jedyne co to metoda sprawdzania rozmiaru z daną przerwą). Ja nie piszę optymalnego kodu, więc raczej musiałbyś poszukać kogoś kto ma większe doświadczenie :slight_smile:

Czyli jakiegoś gotowego oprogramowania raczej spodziewać się nie powinienem?

Nie będę do tego celu specjalnie programisty angażował, spróbuje to rozwiązać w inny sposób.

Jednak, jeżeli ktoś jeszcze ma jakiś pomysł chętnie “wysłucham”.

Do głowy przychodzi mi albo zlecenie komuś zorientowanemu skrobnięcie takiej usługi ( odpowiedni hook, jakaś prosta konfiguracja i np. integra z dll RIOT)

albo poszukać jakiegoś “monitorka” np. darmowy http://leelusoft.blogspot.com/2011/10/w … er-23.html

czy płatny http://www.datamystic.com/buy/filewatcher.html

I podpięcie pod niego jakiegoś optymalizatora

Bardzo dobry pomysł z tym monitorkiem :- ).

Jeżeli dobrze rozumiem, taki program monitoruje wybrany folder/dysk sieciowy - jeśli zajdzie w nim określona zmiana wykona pewną zdefiniowaną przeze mnie operacje tak? Np. jakiś skrypcik, który właśnie zdjęcia wrzucone na ten dysk zmniejsza (taki skrypcik posiadam, tylko nie wiedziałem jak zrobić, żeby wykonywał się automatycznie po umieszczeniu plików na tym dysku sieciowym).

Dzięki za pomoc, stestuje i dam znać o wynikach (może ktoś będzie zainteresowany).