Witam, mam zamiar zmienić kartę grafiki jak w temacie, chcę się dowiedzieć czy warto. Co o tym myślicie? Mam RX 580 od roku, jest jeszcze na gwarancji, reszta podzespołów ma ładnych kilka lat, zmieniałem tylko grafiki. Mam możliwość kupić MSI GTX 1070 gaming x za 850 - 890zł. Oglądałem kilka porównań i jest różnica od 14 do 30 fps na korzyść GTXa. Będę wdzięczny za odzew.
Procesor i7 2700K
XFX RX 580 8GB GTS Black Edition OC
Pamięć G-Skill ARES 1600 MHz
OCZ 600W modextreme pro
Zależy, w grach typowo prockowych 1070 nie rady wyciagnąć 100%, podobnie RAMy swoje robią (ile masz)? Ogólnie raczej bym platformę powoli zmieniał, nie wiem czy zysk jest wart 850 zł.
Wydasz 300zł, a taka zmiana pozwoli przejść w grach z ustawień wysokich na bardzo wysokie… Wg mnie sensu brak, ale co kto lubi. Jak masz dobrą płytę główną to pomyślałbym prędzej nad OC RAM i CPU.
No więc dziś powoli możesz zaczynać, jak spalisz, to masz akurat na nowego Ryzena, a zysk z OC będzie darmowy w FPS o ile nie ejdziesz na boxowym chłodzeniu, ale lepsze już za 50zł chodzą…
Na obecnym procku stracisz z 1070, w niektórych grach, nawet 25% FPS.
Chłodzenie na procesor jest duże firmy Noctua, ale myślę że dużo więcej klatek uzyskam ze zmiany karty niż podkręcenia procesora, chodź to ostatnie za darmo.
ps. wiesz może jakiego programu użyć do testowania fps w grach? Używałeś jakiegoś?
Tylko przeważnie te benchmark mają jeden feler: testują kartę na specyfikacjach użytkowników, a z tego mojego wideo widać ile “punktów” ma na i7 2xxx a ile na i7 7xxx. Nikt (normalny) 10 letniego procka z high-endową kartą nie paruje w nowym zestawie.