Zmiana systemu na lenovo y530 z visty na xp


(system) #1

Witam, od piątku jestem posiadaczem notebooka lenovo IdeaPad Y530 którego zakupiłem z vistą, niestety ten system nie jest dla mnie i chciałbym powrócić do XP (nie uwłaczając godności osób użytkujących Vistę), po prostu to mój pierwszy notebook i jestem zielony. Po pierwsze to ściągnąłem sterowniki pod do XP ze stronki - http://consumersupport.lenovo.com/pl/Dr ... egoryID=13 , tam nie widzę żadnych typu SATA, IDE, ATA, a z tego co wyczytałem to tak owe muszą być. ale nie wiem co mam dalej zrobić mam płytę XP Professional SP3, ale podobno z niej nie zainstaluje tego systemu, podobno coś trzeba w biosie włączyć/przestawić, naprawdę nie znam się a nie chcę sobie nic popsuć. Pomóżcie :), Pozdrawiam


(Gorgoroth) #2

Dobrze trafiłeś. Jestem pewnego rodzaju szpecem od Lenovo :stuck_out_tongue: Mało tego robiłem to co Ty chcesz zrobić :smiley:

Kiedy uruchamia sie komputer to zaraz po grafice Lenovo naciskasz F2, wchodzisz do BIOSu, wchodzisz w zakładkę Advanced, zjeżdżasz w dół na opcję SATA MODE, naciskasz Enter, zmieniasz opcję z AHCI na IDE, zapisujesz ustawienia BIOSU. Po tej operacji na pewno zainstalujesz z powodzeniem XP.

Jeśli będą jeszcze jakieś problemy z Twoim Lenovo to pytaj śmiało, przechodziłem już wiele rzeczy osobiście z tym laptopem.


(system) #3

Gorgoroth, i tylko tyle ?, nie trzeba mieć żadnych zintegrowanych sterowników z płytą od XP ?, jeśli chodzi o pokierowanie mnie w biosie to np po zainstalowaniu XP trzeba to odmienić czy po prostu może tak być ? i już chyba ostatnie pytanie o sieć bezprzewodową słyszałem że są z tym niezłe problemy i czy po zainstalowaniu sterownika ze stronki po prostu gdy kliknę szukaj sieci wyszuka ją ?

Bardzo pomogłeś, gdy byłyby jakieś punkty za pomoc, chętnie bym Ci przydzielił


(Gorgoroth) #4

Raz zmieniasz z AHCI na IDE i tak zostaje. Nic nie musisz więcej robić. To wystarczy do zainstalowania i poprawnej pracy systemu. Nie potrzeba integracji żadnych sterowników, ani innych bajerów. Po zmianie trybu pracy dysku pozostaje tylko instalacja XP i jazda! :wink: Co do Wi-Fi to nie wiem o czym mówisz - nie miałem najmniejszych problemów. Wi-Fi od samego początku działa super. Co do sterownika Wi-Fi to mam inne niż na stronie Lenovo. Pobrałem najświeższe ze strony Intela, ponieważ na stronie Lenovo mają stare lacze. Dodatkowo zainstalowałem pewien program zalecany przez Intela w celu poprawienia stabilności połączenia Wi-Fi. Tak więc z bezprzewodowym netem nie powinno być problemów, bo ja takich nigdy nie miałem.

Jedyny problem był z dźwiękiem, ale szybko skumałem się, że trzeba najpierw zainstalować hotfix dostępny na stronie ze sterownikami (sam dół), a następnie właściwy sterownik do karty dźwiękowej.

I to tyle - sama przyjemność. Od Początku marca jadę na XP i wszystko działa super, a kompa eksploatuję na prawdę hardcore'owo :smiley:

Jeszcze nawiązując do Wi-Fi - tutaj masz linki:

1. Sterownik http://downloadcenter.intel.com/Detail_ ... l〈=eng

2. Program http://downloadcenter.intel.com/Detail_ ... l〈=eng

Najpierw instalujesz sterownik, później program.


(system) #5

No i git, to w sumie problem mam załatwiony i za chwileczkę biorę się za instalacje i mam nadzieję że kolejny post napiszę już z windowsa XP, i mam już ostatnie pytanie :stuck_out_tongue: czy np notebook może działać cały czas np trochę ja na nim siedzę reszta np Bitcomet, chodzi mi o to czy nadmierna ciągła praca mu nie przeszkadza, pytam odnosząc się do słów hardcore xD :slight_smile:


(Gorgoroth) #6

Po to jest żeby pracował :smiley: Gwarancja 2 lata w końcu po coś jest. Także może chodzić cały czas byle byś miał prąd w gniazdku :stuck_out_tongue: Tylko istotne jest żebyś przed dłuższym zostawieniem kompa wszedł w panel sterowania systemu, następnie Opcje zasilania i ustawił wszystko tak, żeby za chwilę nie wyłączył się dysk, komp itd. Domyślnie w laptopie ze względu na oszczędzanie energii włączone są tego typu opcje. Ustaw wszystko na wartości Nigdy i możesz być pewny, że będzie chodził dobrze :wink:


(Unga Unga) #7

A może jednak coś jeszcze zrobisz :?: :lol:

Poczytaj o Włączamy tryb AHCI i NCQ dla dysku SATA http://www.tweaks.pl/czytaj,wlaczamy_tr ... a,571.html

W swoim Lenovo aktualizuję odrazu po formacie :slight_smile:


(system) #8

nowy1t.jpg

Wszystko ok, ale jakiś sterownik się nie zainstalował, a ja mam dźwięk od czego to może być ?


(Gorgoroth) #9

(Unga Unga) #10

Zainstalujcie obaj Universal Audio Architecture (UAA) High Definition Audio -> kb888111.exe

Pobierzcie UAA_KB888111_XP.zip -> http://www.findfiles.com/list.php?db=Bo ... =KB888111+

Instrukcja -> http://www.pointofview.yoyo.pl/index.php?topic=7.0

Firma Microsoft wydała wersję 1.0a sterownika klasy High Definition Audio architektury UAA (Universal Audio Architecture) kb888111.exe dla systemów Microsoft dlatego też zawsze pozwalałem na pobieranie sterownika z witryny Microsoftu jak już mi okno do pobierania sterownika wyskakiwało.

Kilka sekund i po problemie :lol:

Ani nie pobrałeś aktualizacji/sterownika UUA, ani nie skorzystałeś ze sterownika wykorzystującego możliwości trybu AHCI co jest bardzo korzystne dla pracy dysku twardego.

Jak widzę to trochę przesadziłeś z tym "szpecem" :stuck_out_tongue:

Napewno zainstalowałeś Windowsa XP z SP3 :?:

Z tego co sobie przypominam to w SP3 jest już zintegrowany sterownik Universal Audio Architecture (UAA) HD także Windows nie powinien go wołać 8)

kb888111.exe jest potrzebny do Win XP SP2


(Gorgoroth) #11

Jak widać to Ty jesteś tutaj szpecem :smiley: Po prostu nie zagłębiałem się w ten kosmiczny temat po tym jak w końcu ruszył mi XP. Wszystko w tej chwili działa więc nie męczyłem się z tym już. A co dają Twoje poprawki? Dysk działa szybciej? Dźwięk jest lepszy?

Jeszcze nawiązując do dysku - mam ściągnąć coś stąd http://downloadcenter.intel.com/filter_ ... &submit=Go! czy ze strony "szanującej się firmy"? Niebardzo rozumiem co, po co, dlaczego i skąd. Chyba jak dla mnie jest jeszcze zbyt wcześnie na myślenie :stuck_out_tongue: Te niby 10% poprawy wydajności jest odczuwalne?

Napewno zainstalowałeś Windowsa XP z SP3 :?:

Z tego co sobie przypominam to w SP3 jest już zintegrowany sterownik Universal Audio Architecture (UAA) HD także Windows nie powinien go wołać 8)

kb888111.exe jest potrzebny do Win XP SP2


(Unga Unga) #12

Moje poprawki :?: :o Nie rozśmieszaj mnie :lol:

Wjechałem Ci na ambicję z tym "szpecem" czy co :?: :x

  1. Jak sama nazwa wskazuje "Sterownik wysokiej jakości audio dla Microsoft Universal Audio Architecture (UAA)" może nie poprawia jakości dźwięków, ale problemy z nim związane także jeśli nie masz żadnych problemów z odtwarzaniem dźwięków to nie musisz go instalować. Jak już wcześniej napisałem ten sterownik jest już w dodatku SP3.

  2. Czytałeś http://www.tweaks.pl/czytaj,wlaczamy_tr ... a,571.html :?:

Chyba nie bo gdybyś czytał to byś nie pytał :stuck_out_tongue:


(Gorgoroth) #13

Nie, po prostu teraz Ty jesteś szpecem (jakoś się z tym pogodziłem :P), a ja zamiast odpowiadać na pytania zacząłem sam je zadawać :smiley:

Co do dźwięku - pobrałem UAA_KB888111_XP zajmujący 50 MB, wchodzę w instrukcję, którą podałeś i mam wrażenie, że to nie do tego. Nie mam ani KB888111.exe, ani nie wiem gdzie jest Unknown PCI Device. Miejmy nadzieję, że biszkopt sobie poradzi.


(Unga Unga) #14

Nie jestem "szpecem" :stuck_out_tongue: Po prostu jestem użytkownikiem laptopa Lenovo od 1,5 roku :lol:

Wracając do tematu.

  1. Windowsa XP z AHCI trzeba zrobić sobie samemu programem nLite, albo doinstalować jak już widziałeś na stronie http://www.tweaks.pl/czytaj,wlaczamy_tr ... a,571.html

  2. Odkąd zrobiłem integrację XP z SP3 Windows po instalacji już nie woła Audio Bus... także nie wiem skąd macie te problemy.

50 MB bo w różnych językach.

Rozpakuj, wejdź w katalog pl i masz kb888111xpsp2.exe

Instalujesz go według instrukcji http://www.pointofview.yoyo.pl/index.php?topic=7.0

Jedna uwaga.

Najpierw instalujemy kb888111xpsp2.exe, a dopiero potem sterownik Realtek'a także jeśli już masz zainstalowanego Realtek'a to go najpierw odinstaluj i restart kompa. Wtedy zobaczysz "Unknown PCI Device" lub "Nieznane urządzenie PCI"


(system) #15

Słuchajcie moi Spece, bo nie "szpece", spec od specjalista, szpec od nie wiem czego, ale dla mnie to wy jesteście w tym dobrzy, ja zainstalowałem xp sp2 i potem pobrałem dodatek sp3 bo nie miałem innego na płycie i może dlatego tak się stało, w sumie olewam to bus driver skoro wszystko działa, ale zastanawia mnie temacik

co to takiego daje i jak to zrobić, bo nawet na tej stronce się goście oburzali, że nie mogą tego pobrać...

jeszcze dodam, że świetny program mi podrzuciłeś i sterownik do Wi-Fi :slight_smile:


(Unga Unga) #16

Intel® Matrix Storage Manager 8.9.0.1012 pobierasz stąd http://downloadcenter.intel.com/filter_ ... &submit=Go!

Czytaj punkt 6a

Jaki sterownik AHCI potrzebujesz :?: punkt 2


(Gorgoroth) #17

"Szpec" żartobliwie (nie wiem czy to dobre słowo) od "spec". Podobnie jak "miszcz" od "mistrz" :stuck_out_tongue:

Co do AHCI to ja przynajmniej posiadam takie coś:

schowek01k.jpg

Natomiast jeśli chodzi o dźwięk to czy czasami nie mam zainstalowanej już poprawki, którą zalecałeś zainstalować?

schowek01sound.jpg

Symbol w każdym razie ma taki sam.

Btw. biszkopt zmień swój podpis, bo Cię moderatorzy za jajka powieszą tak jak mnie :lol: Podpis ma mieć 10 KB.

A tak wygląda menedżer urządzeń po odinstalowaniu sterownika dźwięku:

schowek01soundodinst.jpg

Czyli nie ma tego co powinno się instalować zgodnie z instrukcją.


(system) #18

:smiley: spoko :slight_smile: widać, że jesteś fan GTA, ciekawe czy mi pójdzie 4 na tym lenovo bo na stacjonarnym śmiga pięknie ale ma troszkę lepszy procesor i o 1 gb pamięć ram


(Gorgoroth) #19

Wcale nie jestem fanem GTA. Gram bardzo sporadycznie na kompie. Po prostu tak mam, że dużo testuję, dużo instaluję i jak coś działa to zostaje... Mimo, że nie uzywam, ale lubię czuć, że w każdej chwili mogę skorzystać :stuck_out_tongue:


(system) #20

ja bym chętnie pograł w GTA IV przez sieć, tryb multiplayer/free mode i można się nieźle pobawić wtedy :slight_smile: gra staje się o wiele ciekawsza niż takie nudne pojedyncze granie