Zmiana systemu z Windows 7 Ultimate do Windows 10 Pro

Cześć,
Muszę zmienić system na PC, który ma zainstalowany system - Windows 7 Ultimate, do WIndows 10 Pro. Pytanie czy lepiej to zrobić poprzez wcześniejsze usunięcie Windows 7 czy “zmianę” mogę dokonać poprzez uruchomienie instalatora z poziomu odpalonego Windows 7. Jest w tym jakaś różnica?

Drugie pytanie - to konfiguracja dysków twardych to RAID 1 2x2TB + jeszcze 2TB jako HOT SPARE. Czy poprzez zmianę systemu ta konfiguracji się “rozwali/zepsuje” i będę musiał cokolwiek z tym robić?

Jak źle zadałem pytanie to proszę o jakieś linki - chętnie dokształcę się:)

Ja osobiście polecam backup tego co najważniejsze i czystą instalację Windows 10, mam bardzo złe doświadczenia po przeprowadzeniu aktualizacji Windows 7 do 10, działało to, delikatnie mówiąc, kiepsko… :wink:

O backup’ie nie wspominałem ale pewnie zabezpieczę się kompletnym backup’em systemu przed instalacją Win 10. Jak sobie poradzić z konfiguracją dysków itd - w sensie nigdy nie miałem doświadczenia z dyskami w jakejkolwiek konfiguracji (btw. doczytałem jakie są konfiguracja i wiem co oznacza RAID1 ale to czysta teoria). Jak sprawdzić czy czysta instalacja nie rozwali mi tej konfiguracji?

Zero odzewu :stuck_out_tongue: Na szczęscie RAID się nie wysypał. Robiłem instalkę od zera - tak informacjyjnie.
Mam jednak pytanie. Skonfigurowałem sobie 1 kompa z tym nowym Windows10 PRO. Mam teraz dokładną kopie (pod względem hardware). Chciałbym przywrócić teraz backup z 1 kompa na ten świeży by ominęła mnie instalacja Windows10 , sterowników i następnie trochę klikania ustawień personalizacji.
I pytanie do Was - jak przywrócę obraz 1 kompa to bedę miał ten sam klucz licencyjny. Oczywiście chce wprowadzić nowy dla drugiego systemu. Da radę to zmienić?