W miejsce Windowsa XP Pro zainstalowałem na swoim laptopie Windowsa 7. Poprzednio miałem dysk twardy podzielony na dwie partycje C: (dysk systemowy), oraz E: (dysk z moimi plikami). Podczas instalacji nowego systemu sformatowałem dysk C: i wskazałem go jako miejsce instalacji Windowsa 7. Partycji E: w ogóle nie ruszałem, aby zachować zapisane na niej dane. Instalacja przebiegła bez zakłóceń.
Po uruchomieniu Windowsa 7 okazało się, że w menu Komputer oprócz stacji dysków DVD RW (D:) , znajduje się tylko jedna partycja dysku twardego - Dysk Lokalny( C:). Brakuje drugiej partycji - Mój Dysk. Na dodatek ta jedyna partycja dysku jaka mi pozostała: ma pojemność mniej więcej połowę pojemności całego dysku twardego. W niektórych opcjach systemu np. defragmentacji dysku można nadal wybrać dysk C: lub dysk o nazwie Mój Dysk (ale nie posiadający oznaczenia literowego). Stą,d wnioskuję, że zagubiona partycja istnieje, i jest gdzieś ukryta, a zapisane na niej dane nie zostału utracone.
Ponieważ nie jestem zaawansowanym użytkownikiem, proszę o pomoc osoby bardziej ode mnie obeznane z tematyką, jak odzyskać dostęp do zagubionej partycji dysku i zawartych na niej danych.
Miałbyś może dostęp do Partition Magic w pełnej wersji? Dzięki niemu można łatwo naprawić twój problem. Chyba że istnieje jakiś inny program w 7 który to umożliwia(niezbyt się znam na tym nowym os’ie)
http://www.dobreprogramy.pl/EASEUS-Partition-Master,Program,Windows,12861.html Spróbuj tym. Pobierz, zainstaluj i sprawdź czy będzie widoczna ta partycja, którą chcesz odzyskać. Jak będzie widoczna, to klikasz na niej prawym przyciskiem myszy i wybierasz coś w stylu “Drive letter” i przypisujesz jej jakąś literę, zatwierdzasz zmiany i chyba powinno być OK po restarcie kompa…
Fanboj 0: dotarłem we wskazaną lokalizację. Jest tam Mój Dysk (bez literki) jako Zdrowy: (System , Aktywna, Partycja podstawowa). Co teraz z tym zrobić?
No to wychodzi, że możesz przypisać literkę tej partycji i po restarcie chyba powinno być OK… tzn. powinna być widoczna w systemie, a co z danymi na tej partycji dowiesz się jak już uzyskasz dostęp do niej.
Przypisałem literkę E: zrobiłem restart systemu. W menu “Komputer” pojawił się drugi dysk twardy Mój Dysk E: tylko z opisem NTFS. Brak informacji o jego wielkości i wolnym miejscu. No i jest odmowa dostępu. Jak można uzyskać normalny dostęp?
TURANKANTOR13: spojrzałem na podaną stronkę i nie wiem, czy nie jestem zbyt mało doświadczonym użytkownikiem do tej operacji i na dodatek program w całości po angielsku. Może jednak znajdzie się cos prostszego?
– Dodane 05.05.2011 (Cz) 15:24 –
Czy jak EASEUS odzyska mi utracone dane z z zagubionej partycji to także odzyskam brakującą pamięć? Teraz mam na kompie dostępną połowę pamięci (partycja C:) niż kiedyś, a druga połowa pamięci wyparowała razem z całą partycją.