Cześć, szukam pomocy dot. zmiany wersji bitów systemu z 64bit na 32bit. Pamiętam kiedyś, na innym laptopie, że udało mi się instalując system windows 10 od nowa, lecz teraz mam problem. Zrobiłem bootowalnego pendrive z windowsem 32bitowym (plik iso z windows tool, oficjalnej strony microsoftu), ale “Boot manager” bodajże, “nie wykrywa” plików na pendrive lub coś w tym stylu, po prostu instalator nie otwiera się. Jakieś pomysły jak mogę zmienić tą wersje? Czy po prostu nie mogę?
O informacje proszę pytać, bo nie wiem za bardzo jakie podać.
Podaj laptop, procek i cel zamiany. Generalnie “zysku” wydajności nie odczujesz a mogą wyniknąć cyrki potem ze sterownikami (jak to egzotyczny jakieś sprzęt)
Tak działają. Na 32 bit uruchomisz 16 i 32 bit, a na 64bit uruchomisz 32 i 64 bit. Chodzi o tą kompatybilność. Systemy 64 bitowe nie mają kompatybilności z 16 bit.
Jak się nie bootuje, to może jednak nie jest bootowalny? Albo złe ustawienia w BIOS / UEFI.
Do zrobienia nośnika można wykorzystać oficjalne narzędzie MS, albo inne programy (ja używam RUFUS-a).
https://imgur.com/B9ncDNl <-- tutaj informacje o laptopie, a powodem zmiany jest to, że większość programów, które używam jest pod wersje 32bit (o niebo lepiej działają na 32bit).
Korzystałem z poradników na YT gdzie używali windows tool krok po kroku i gdy w boot managerze był pendrive to nie uruchamiał się instalator, tylko pokazywało jakie są na nim foldery i tyle. Używałem FlashBoot’a, Rufusa, konsolę cmd i przerzucając pliki… nic nie działa.
Wystarczyło włączyć, a nie wyłączyć Secure Boot w UEFI i pendrive w boot manager wyświetlał się. Instalacja przebiegła pomyślnie i jest 32 bit Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc!