Zmiana wyglądu sekcji Informacja o systemie w appce Ustawienia w Windows 10 22H2

Witam

Mam do Was pytanie.

Wczoraj instalowałem w swoim lapku od nowa system Windows 10 22H2.
W appce Ustawienia w sekcji Informacje zmienił się wygląd Informacji o systemie
U mnie wygląda to tak jak na dołączonych screenach.
Czy u Was Microsoft wprowadził, podobne zmiany, czy to jakiś błąd w moim systemie ?

Mój OS: Windows 10 22H2
Numer kompilacji: 19045.5608

To wersja 2009 a nie 22H2. (2009 to nie rok)

Kompilacja 19045.5608 jak najbardziej świadczy o tym że jest to wersja Win 10 (22H2)

Ten sceen z Eksplolatora Windows to potwierdza
3

Wersja modowana czy oryginalna? Zajrzyj do środka obrazu ISO Windowsa - jeśli pliki mają datę 2019 rok to jest to wersja 2009.

System jak najbardziej oryginalny. Data plików to 2023
4

To wersja modowana - zmieniana przez kogoś (np. wgrane aktualizacje). Pliki mają datę ponad rok późniejszą. Poniżej masz wersję oryginalną 22H2 ze strony M$.
2025-03-30_191538

Tak to wygląda:
image

Przed dokonaniem ponownej instalacji Win 10 (22H2) też miałem podobny komunikat, po instalacji systemu, zainstalowaniu sterowników i aktualizacji z Windows Update, doszło u mnie do takiej zmiany, którą przedstawiłem w powyższych screenach, na początku postu.

No to coś jest źle, ale i daty plików instalacyjnych też się nie zgadzają (wskazał na to @kramar99).

To nie jest wersja „modowana” tylko Microsoft aktualizuje co jakiś czas obraz systemów które udostępnia do ściągnięcia.

Tak wygląda strona pobierania Windows 10.

Po pobraniu obrazu z ich strony daty plików są następujące:

To i tak nie jest najnowsza wersja obrazu dla 10-ki. Obrazy z MSDN (które można pobrać z basewin) są aktualizowane co miesiąc/dwa/trzy.

Te zmiany to część aktualizacji z ostatniego miesiąca lub dwóch. Gdzieś czytałem o tym newsa niedawno, nie mogę go teraz namierzyć.

Wersje MSDN też są modowane - na oryginalnej wersji MSDN nie powinno być takiego komunikatu: 2009 (wersja sprzed 6 lat - 2019 rok?).

Aktualizowanie obrazu systemu przez Microsoft to nie jest „modowanie”. Modyfikowane obrazy (oprócz oryginalnych) masz na rzeczonej stronie basewin, gdzie amatorzy dodają poprawki, dodatki, usuwają według nich zbędne rzeczy - to jest „modowany” obraz.

Wersja 2009 to inaczej wersja 20H2 z drugiej połowy 2020 roku. Nie wiem skąd wziąłeś rok 2019 :wink:

Ale zgadzam się, że ten komunikat o wersji 2009 jest… dziwny.

Tak czy siak, to jest mało ważny detal. Autor posta ma aktualną kompilację systemu i dostał odpowiedź na pytanie.

Na 100% w użytym obrazie ISO było coś więcej niż tylko aktualizowanie a można to sprawdzić tym narzędziem:

W moim przypadku nie ma mowy o żadnym modowanym systemie.

Pobrałem narzędzie ze stron Microsoft Windows 10 Media Creation Tool 22H2 i za pomocą tego narzędzia przygotowałem nośnik instalacyjny na Pendrive USB.

To Microsoft zmienił szatę interfejsu Ustawienia , Informacje o systemie . Ale Microsoft nie byłby sobą gdyby chyba i tu nie zrobił błędu. Po prostu błędnie wpisana jest tam wersja 2009.

Aby to naprawić to trzeba wejść w Regedit odszukać klucz
Komputer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion odnaleźć klucz ReleaseId zmienić wartość z 2009 na 22H2 i uruchomić ponownie komputer i wersja w specyfikacji systemu jest już prawidłowa zgodna z kompilacją.

7