Wczoraj instalowałem w swoim lapku od nowa system Windows 10 22H2.
W appce Ustawienia w sekcji Informacje zmienił się wygląd Informacji o systemie
U mnie wygląda to tak jak na dołączonych screenach.
Czy u Was Microsoft wprowadził, podobne zmiany, czy to jakiś błąd w moim systemie ?
Mój OS: Windows 10 22H2
Numer kompilacji: 19045.5608
To wersja modowana - zmieniana przez kogoś (np. wgrane aktualizacje). Pliki mają datę ponad rok późniejszą. Poniżej masz wersję oryginalną 22H2 ze strony M$.
Przed dokonaniem ponownej instalacji Win 10 (22H2) też miałem podobny komunikat, po instalacji systemu, zainstalowaniu sterowników i aktualizacji z Windows Update, doszło u mnie do takiej zmiany, którą przedstawiłem w powyższych screenach, na początku postu.
Aktualizowanie obrazu systemu przez Microsoft to nie jest „modowanie”. Modyfikowane obrazy (oprócz oryginalnych) masz na rzeczonej stronie basewin, gdzie amatorzy dodają poprawki, dodatki, usuwają według nich zbędne rzeczy - to jest „modowany” obraz.
Wersja 2009 to inaczej wersja 20H2 z drugiej połowy 2020 roku. Nie wiem skąd wziąłeś rok 2019
Ale zgadzam się, że ten komunikat o wersji 2009 jest… dziwny.
Tak czy siak, to jest mało ważny detal. Autor posta ma aktualną kompilację systemu i dostał odpowiedź na pytanie.
W moim przypadku nie ma mowy o żadnym modowanym systemie.
Pobrałem narzędzie ze stron Microsoft Windows 10 Media Creation Tool 22H2 i za pomocą tego narzędzia przygotowałem nośnik instalacyjny na Pendrive USB.
To Microsoft zmienił szatę interfejsu Ustawienia , Informacje o systemie . Ale Microsoft nie byłby sobą gdyby chyba i tu nie zrobił błędu. Po prostu błędnie wpisana jest tam wersja 2009.
Aby to naprawić to trzeba wejść w Regedit odszukać klucz Komputer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion odnaleźć klucz ReleaseId zmienić wartość z 2009 na 22H2 i uruchomić ponownie komputer i wersja w specyfikacji systemu jest już prawidłowa zgodna z kompilacją.