Bardzo proszę o pomoc w przejściu z MBR na GPT najlepiej od początku do końca. Jaką pierwszą czynność wykonać zmiana w Biosie czy konwertowanie systemu (całego SSD) do UEFI W Internecie są materiały w tym temacie ale mam większe zaufanie do kolegów z Foru DP.
Pozdrawiam Józef
Tak bardzo dziękuję za podpowiedź tyle że ja mam 75 lat i mnie tego języka nie uczono! szkoda ale jakoś wcześniej się urodziłem i wpajano nam kak skazano tak zdiełano. W chwili obecnej moja znajomość j. angielskiego jest bardzo ograniczona, jeszcze tekst można gdzieś wrzucić i przetłumaczyć co prawda czasami wychodzi ,ja widzieć ja pisać"
Józek - o tym co Ciebie gryzie masz tu, po polsku:
https://pl.easeus.com/manage-partitions/convert-mbr-to-gpt-gpt-to-mbr-using-cmd.html
Po co Ci to, tzn ta konwersja?
Może dla Windows 11 od 5 października?
Bardzo ci Ryszardzie dziękuję. Tak się zastanawiam czy nie przejść na te GPT wielu chwali sobie i nie bardzo wiem czy warto. Krystian3W sugeruje ze może być potrzebne do 11- NIE na stacjonarnym nie odpali na laptopie tak ale tam już od nowości mam UEFI więc NO problem! Jeszcze raz dziękuję za sugestie.
Jak pisze @anon2166525, po co Ci te GPT? Jedynie obsługa dysków powyżej 2 TB i możliwość założenia więcej jak 4 partycji. Jak dla mnie jest to nie potrzebne. Mam 2 systemy na komputerze (na osobnych dyskach), nie potrzebuję więcej niż 4 partycje a na magazyn mam dysk 2 TB. Nie używam UEFI a dyski mam w MBR i to mi wystarcza.
Uwagi i sugestie przyjmuję za dobrą monetę i zrobię tak jak koledzy proponują czyli pozostanę przy tym MBR
Uważam temat za wyczerpany i do zamknięcia.
No nie wyczerpany, bo się da.
Też kiedyś będę miał 70 lat i mnie oleją/ jak dożyję / poprowadzę za rączkę ze wszystkim czego potrzebujesz w kompie.
Dzięki, a dlaczego masz nie dożyć, ja już raz ze światem a w zasadzie z żoną się żegnałem idąc na operację serca. Operacja trwała trochę bo od 9 do 17 no ale żyję i z tego się cieszę. Powodzenia przyjacielu jeżeli tak mogę nazwać.
Tylko GPT wspiera fast boot na Windows 10 lub windows 11 , GPT jest nowsze i lepsze.
dla Linuxa - systemd-boot jest prosty,szybki ale systemd-boot ma jeden wymóg musi być EFI.
Systemd-boot to alternatywny program ładujący systemu Linux, … w tym szybsze uruchamianie, lepszą obsługę EFI i wiele więcej
Jest zauważalna różnica między systemd-boot a grub?
Znaczy zrobisz mu darmowe e-lekcje angielskiego, powodzenia.