Zmiana zasilacza - problemy z wydajnością


(Dark1992) #1

Witam!

 

Postaram się w miarę dokładnie opisać zaistniałą sytuację :

 

Ponad tydzień temu mój zasilacz uznał, że czas zakończyć swój żywot. Powodował zwarcia w instalacji elektrycznej w mieszkaniu - korki wyskakiwały.

Był to zasilacz dokładnie taki : http://www.morele.net/zasilacz-ocz-modxstream-pro-600w-modular-sli-psu-ocz600mxsp-eu-209576/

 

Jako, że potrzebowałem komputer do pracy/studiów, a w posiadanym przeze mnie drugim PC był taki sam zasilacz - przeniosłem go do mojego głównego PC. Z tego co zauważyłem to wolniej działało wczytywanie plików. Głównie zauważyłem to gdy po paru dniach odpaliłem grę, ładowanie się lokacji trwało 4-5x dłużej, aczkolwiek poza tym nie było żadnych problemów.

 

Dzisiaj wymieniłem zasilacz na nowy.

Dokładnie taki : http://www.morele.net/zasilacz-corsair-builder-series-cx-600w-80-bronze-modular-cp-9020060-eu-541539/

 

Przy włączaniu systemu już przed fazą ładowania się systemu otrzymałem komunikat :

"Unable to overclock CPU" - dodam, że używam jedynie trybu turbo - nie podkręcałem procesora.

 

Procesor : i7-3770K.

 

No i zaczęły się nowe problemy. Zacząłem od razu testowanie nowego sprzętu - w grach zauważyłem nagłe freezy i spadki fps. Pierwsze co sprawdziłem to temperatury na sprzęcie i ku mojemu zdziwieniu temperatury na procesorze bardzo często sięgały 105-108 stopni.

 

Komputer rozkręciłem, przeczyściłem jeszcze raz dokładnie radiator, zmieniłem pastę termo przewodzącą.

 

Temperatury nadal sięgają 105 stopni w obciążeniu, z tym że gra która wcześniej była nie grywalna, nagle działa normalnie.

 

Niestety nie wiem czy zmiana zasilacza może mieć jakiś związek z temperaturami się na procesorze? Tak samo nie wiem, co może być przyczyną problemów.

 

Zwłaszcza, że z zasilaczem zapasowym z 2 komputera nie miałem problemów z przegrzewającym się CPU. Dopiero dzisiaj gdy zapasowy zamieniłem nowy, zaczęły się pojawiać problemy z wysokimi temperaturami.


(Veers) #2

Tak na szybko: jaką masz płytę główną, i skąd bierzesz te pomiary temperatury ?


(dark__jedi) #3

Czy czasem wadliwym (już psującym się) zasilaczem nie uszkodziłeś np. płyty głównej, lub procesora?

 

Czy w biosie wiatraki są odpowiednio ustawione, tzn. dostatecznie szybko się kręcą.


(Dark1992) #4

 

Płyta główna :

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z77a-g43-intel-z77-lga-1155-2xpcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-crossfire-459603/

 

Pomiary robione programem CPUID HWMonitor (http://i.gyazo.com/798868bd7336d86c6556f0d110681553.png)

 

 

Ad. 1 pytania - nie mam pojęcia. Wszystko raczej sprawia wrażenie, że działa dosyć szybko i stosunkowo sprawnie. 5 minut temu sprawdzałem prędkość ładowania się gry i nawet tu było bardzo szybko.

 

W BIOSie wszystkie wiatraki ustawione na max (bodajże było tam 600).

 

@Edit

 

Spadki fps i lekkie freezy wróciły.

 

Nie rozumiem tylko czemu przez tydzień pracy z takim samym zasilaczem wyjętym z 2 komputera nie miałem problemów z FPS i wolnym działaniem gier (poza wczytywaniem lokacji). Teraz po zamontowaniu nowego jest tylko gorzej.


(WolfX) #5

Zkompinuj miernik i sprawdź dla pewności napięcia w zasilaczu, i (zwłaszcza) w sieci.


(Dark1992) #6

Aktualnie mam takie temperatury na Idle :

http://i.gyazo.com/661398d548a378e5fcf3cd47c5be4b7c.png

 

@Edit

 

Z DA:Inq włączonym na ultra :

http://i.gyazo.com/08e062a3d4207e5a576081396a0609cc.png

 

Wszystko poza firefox wyłączone :

http://i.gyazo.com/f800de688b18e2c14159d3cfa04db47f.png

 

Kto mi to wyjaśni?

 

Dla pewności, że speedfan nie wariuje sprawdziłem właśnie jeszcze raz. CPUID HWMonitor 85 stopni w IDle. 45-55 stopni przy odpalonej grze.


(JNJN) #7

Zdejmij chłodzenie z CPU i wymień pastę.

 

Sprawdź wszystko dokładnie jeszcze raz.


(Dark1992) #8

 

Zrobione. Efekt ten sam. CPU 85 stopni w Idle, core wszystkie 35-40 w Idle.


(JNJN) #9

Albo czujnik CPU lub płyty, albo uszkodzony CPU - ale od wymiany zasilacza tak się nie dzieje.

 

Sprawdź napięcie Vcore CPU w biosie, może się podniosło?

 

Reset biosu baterią.

 

Co mówi palec na coolerze  ( i czy masz boxowy,czy inny napisz?) ciepły, gorący, parzy?


(Dark1992) #10

 

Reset biosu zrobiony.

 

Radiator i cooler raczej co najwyżej ciepłe. Nie były gorące, a tym bardziej parzące. (Nawet po 10 minutach 100% stresu CPU).

 

Temperatury po 10 minutach 100% CPU :

http://i.gyazo.com/6fbb0df37ea55bee7a8e6e2d65a886b3.png

 

Minuta po wyłączeniu testów :

http://i.gyazo.com/310561d973ed852f33eda2a757088394.png