Zmiania procesora a aktualizacja biosu

Witam

Zamierzam zmienić proc na intel core 2 duo e8400. Moja płyta go obsługuje. Są dwie wersje tego procesora. Jedna z nich powinna wejść bez aktualizacji a druga po aktualizacji.

Czy jeżeli trafi mi się model który wymaga aktualniejszego bios to czy w ogóle zadziała?? Bo trochę się boje aktualizować bo nie wiem jak to zrobić.

z gory thx.

Podaj model płyty głównej.

Co do samej aktualizacji to jest sporo poradników,jak należy przeprowadzić taką aktualizację.W instrukcji od płyty głównej również masz podane co i jak należy zrobić.

Może (nie musi!) nie zadziałać. Musisz przejrzeć firmową stronę płyty głównej i listę dedykowanych procesorów z podaną wersją BIOSu i porównać ze swoją aktualną wersją.

Moja plyta to Asus P5N-E SLI.

A czy mozna zaktualizowac w windowsie? Gdzies czytalem ze przez DOS mozna.

http://pl.asus.com/Motherboards/Intel_S … /P5NE_SLI/

Zmiana bios-u z pena. Znajdź w instrukcji który klawisz trzeba wcisnąć przy uruchamianiu kompa. Na tej stronie jest też najnowszy Bios.

Aktualizacja BIOS na płytach Asus

Jeśli obecnie masz wersję BIOSu 1101 lub wyższą , to niczego nie musisz aktualizować! Sprawdź wersję podczas startu komputera. Szkoda, że nie podaleś jaki procesor masz w tej chwili. Wiedz też, że są dwa różne typy (tzw. rewizje) procesorów E 8400 i od nich też dużo zależy co do wersji BIOSu, ale jeśli masz obecnie wersję j.w., to nie ma sprawy.

Mam wersje biosu 0901. A moj aktualny procesor to Pentium IV.

Czy jezeli trafie na proca ktoy wymaga aktualniejszego biosu a go nie zaktualizuje to co sie stanie? Bo moze trafie na tego co wymaga starszego.

Komputer może w ogóle nie wystartować.

Po zdjeciu procesora chyba nie da sie zobaczyc rewizji no nie?

2734900762

Niestety, nic tu takiego nie widać, ale ja bym go wstawił bez aktualizacji BIOSu. Co najwyżej Ci nie zaskoczy. Nic złego mu się nie stanie.

Przy Twoim BIOSie w wersji 0901 może akurat będzie OK, jeśli to jest procesor rewizji C0.

To jak wogole odczytac rewizje?

Najpierw sprobuje bez aktualizacji, jezeli mowisz ze nic sie nie stanie. Jak nie wejdzie podlaczam stary proc update i daje nowy.

Tak jest! Tak się często robi bez żadnych obaw. Powiedz, jeśli Ci procesor zaskoczy bez problemów!

Mam jeszcze pytanie.

Gdyby podczas aktualizacji biosu zabraklo prądu to czy cos sie stanie? Moge zepsuc sobie plytę główna? Czy jezeli zrobie kopie starego biosu to jestem “zabezpieczony”?

Ryzyko zawsze istnieje (możesz uwalić płytę).

Sama aktualizacja trwa dosłownie chwilę.

Nawet jesli zrobie kopie starego biosu?

Kopię robisz po to by przywrócić jeśli będą problemy z nowym biosem.

Masz przedpotopowy BIOS, od tamtej pory wyszło już kilka poprawek względem stabilności.

Aktualizuj, bo wiele nie tracisz, a zyskać możesz sporo - ostatnia wersja to 1406.

I jeszcze coś: Ludzie, czytajcie changelogi!

Właśnie zakupilem procesor z oznaczeniem SLAPL MALAY czyli rewizja C0. Dziekuje tym ktorzy mi pomogli ale prosze jeszcze nie zamykac tematu.