Zmiany w routerze zwalniają system Win 7

Zdarzyła mi się dziwna sprawa. W routerze TP-Link TL-WR1043ND V3 dodałem regułę blokującą serwery windows update (windowsupdate.microsoft.com, update.microsoft.com, windowsupdate.com itp…). Od tej pory na dwóch komputerach z Windows 7 zaczął przymulać mi system. Polega to na bardzo wolnym otwieraniu nawet prostych aplikacji. Zamiast sekundy uruchamiają się nawet kilkanaście sekund. Procesor ani dysk nie są w tym czasie obciążone, wygląda na to że przy otwieraniu aplikacji system próbuje się połączyć z którymś z ww. serwerów i czeka na odpowiedź… Po wyłączeniu reguły na routerze wszystko wraca do normy. Czy ktoś ma pojęcie dlaczego tak się dzieje? Może trzeba wyłączyć jakąś usługę? (Windows Update już wyłączyłem)

Jak masz domeny jako grupę to rozbij je na pojedyncze oraz metodą prób i błędów zobaczysz czy jakaś pojedyncza robi problem (możliwe że to ta “itp.”); gorzej jak zachodzi sprzężenie wtedy kombinacje pewnie dłużej będziesz szukał.

Opcjonalnie lepszy firewall i śledzisz czy jest jakieś ponawianie rządań.

To może być filtr SmartScreen - sprawdza każdy uruchamiany plik.

Wyłączenie usługi Windows Update załatwia sprawę

Wyłącz usługę windows update.
start -> services.msc -> windwos update -> tryb uruchamiania: wyłączony.

WU w W7 potrafi czasami działać tragicznie, szukać aktualizacji przez kilka dni itp.

czyli mówicie, że źle ją wyłączył…

Z routera wywal te reguły, bo pewnie stosuje DROP, który porzuca pakiet, a nie REJECT, który blokuje i wysyła pakiet zwrotny z informacją o zablokowaniu.
Dodaj sobie te adresy do pliku C:\Windows\system32\drivers\etc\hosts w takiej postaci:
0.0.0.0 windowsupdate.microsoft.com
itd.

1 polubienie

Adresy Windows Update nie są blokowane przez plik hosts.
Szach mat

Zaraz wyjdzie, że telemetria też obchodzi hosts.

Tak jak napisałem wcześniej, usługa Windows Update jest już wyłączona więc to nie to.
Nie chciałbym też mieszać w plikach hosts bo sporo komputerów przechodzi przez moje ręce (i przez moją sieć) a to dodatkowa robota. Nie wiem jak Win 7 ale podobno w Win 10 nie idzie zablokować aktualizacji w taki sposób a ja to zrobiłem właśnie z myślą o Windows 10. Na razie wyłączyłem filtr SmartScreen jak poradził kolega Mark7 i potestuję.

Windows 7 jest bardzo łatwo wszystko powyłączać.

jak znajdę artykuł dotyczący tego że WU nie da się zablokować przez plik hosts to wkleję link

Opcja blokady aktualizacji nazywa się “Połączenie taryfowe”.

Od kilku lat różne terminy potrafią zmieniać swoje znaczenie, najwyraźniej połączenie taryfowe jest jednym z nich :wink:

Obiecany artykuł