Zmieniający się od czasu do czasu adres IP

Witam.

Jeden z moich komputerów zmienia czasami adres IP.

Przez to nie mogę połączyć się z internetem.

Próbuje ręcznie wpisać prawidłowe IP. Nie chce zaskoczyć.

Mam router i trzy komputery podłączone do niego. Reszta komputerów nie ma tego problemu.

Po wyłączeniu na dłuższą chwile problemowego kompa i ponownym włączeniu – zaskakuje prawidłowe IP.

Ja nie jestem bezpośrednim użytkownikiem tego komputera i nie mogę skojarzyć, z czym jest ten problem związany.

Może log z tego komputera cos podpowie?

Proszę o pomoc i poradę

hmmm.

Masz neostrade jak tak to normalne ż e zmiania Ci się ip

nie mam neostrady - mam upc

a nie zaznaczyłeś we właściwościach protokołu TCP/IP pozyskaj IP automatycznie?? :wink:

Jezeli musisz za kazdym razem jak właczasz kompa podłaczac sie recznie do neta to normalne ze zmienia ci sie IP a jezeli masz jeszcze inne urzadzenie ktore tez potrzebuje neta i korzysta z niego to wtedy masz stałe IP nie masz sie czego martwic to normalka

IP jest ustawione na automatyczne – cały czas.

Nie musze wpisywać ręcznie prawidłowe IP, robiłem to dla chłopaka tylko raz podczas pierwszego takiego zdążenia. Ale to nie dało rezultatu.

Dziś zdarzyło się to drugi raz a minęło już ponad trzy miesiące i komp chodził dobrze.

Mam router Asmax i wszyscy maja początkową cyfrę 192 a u niego dziś było 169 i komp wysyłał cos, ale nic nie odbierał.

Dzisiaj przeskanowalem Avastem i zrestartowałem – IP dalej było niewłaściwe.

Wyłączyłem komp na jakąś tam godzinę i włączyłem ponownie – IP zaskoczyło poprawnie.