Zmienianie się rozdzielczości ekranu

Witam!

Mam dziwny problem, otóż zawsze pracowałem na rozdzielczości 1152x864, ostatnio sama się zmienia na 1024x768 i mam wtedy do wyboru jedynie 6 rozdzielczości przy czym największa to 1280x1024.

Ale dzieje się tak na przemian, czasem włącze komputer, mam do wyboru wszystkie rozdzielczości i włącza się na 1152x864, po chwili uruchomie go ponownie i jest już zmieniona, czasem włącze jakąś grę i po wyłączeniu jej, rozdzielczość ekranu jest już inna.

Czasem jest tak:

4888daa59691398dm.jpg

a czasem tak:

85b0dbfbd371ccb0m.jpg

o co tutaj chodzi?

Karta się nie przegrzewa, jest stabilna, testowałem ją furmarkiem przez jakieś 20min i wszystko było ok, to samo ram i procesor. Robaków raczej też żadnych nie mam, skanowałem ostatnio system antywirem i antymalware. Może problem tkwi w nieco wiekowym monitorze?

Mój sprzęt to:

Asrock M3A770DE

AMD Athlon II X3 440

Samsung 500GB HD502HJ

Asus Radeon HD5770

DDR3 Goodram 4GB

OCZ Stealthxstream 2 600W

bardzo prawdopodobne. Na pierwszym obrazku monitor jest wykrywany poprawnie, na drugim już nie i to powoduje zmiany rozdzielczości. Spróbuj podociskać kable od monitora lub zainstalować sterownik (klik!)

Zainstalowanie sterowników nie pomogło. Miesiąc wcześniej miałem nowy monitor Benq podłączony do tego komputera, tylko nie pamiętam czy coś instalowałem do niego, raczej nie, może gdzieś tam są pozostałości po nim w systemie i się gryzą z tym staruchem?