posiadam spory zbiór zdjęć w rozdzielczości 2592x1944 (72dpi) z aparatu Fuji Finepix S 5600. Muszę je wysłać do rodziców za pośrednictwem poczty elektronicznej gdyż nie potrafią obsługiwać SkyDrive / DropBox itp. Jest tego bardzo dużo, 1 zdjęcie zajmuje 1,3 MB. Mogę je masowo przerobić w IrfanView, tylko do jakiej rozdzielczości ? Rodzicie zdjęcia będą chcieli oddać do wydruku (18x13)
Uwierz mi, że nauczenie ich obsługi Skype przed wyjazdem to tydzień tłumaczenia WIELKIMI LITERAMI. Potrafią włączyć komputer, odebrać rozmowę na Skype i koniec. Foldery, partycje, kopiowanie plików to za dużo. Na o2 są załączniki do 100mb (chyba największe ? może inna poczta ma większe?), a ja mam do wysłania 2tyś zdjęć.
Prawdę mówiąc, ja bym te zdjęcia zostawił w spokoju. Do ostrego wydruku potrzeba 300 DPI. W zależności od fotolabu proszą o rozmiar w przedziale 300-350 DPI. Oryginalne wymiary zdjęcia z Twojego aparatu przy tej wielkości odbitce dadzą 365 DPI, więc gdybyś chciał zmniejszać, to i tak musiałbyś zrobić to symbolicznie. Niewielki zysk.
Zrób lepiej jak radzą koledzy, opracuj metodę przesłania oryginałów, którą obsłużą rodzice
Hmmm… Nie wiem gdzie teraz jesteś (w kraju czy za granicą) ale zdjęcia do wywołania można przecież zamówić przez neta i odebrać w jakiejś wygodnej dla Rodziców lokalizacji. W każdym Auchan świadczą takie usługi i pewnie w innych marketach też. Fotolaby pewnie też potrafią takie “cuda”…