Gdy wykonałam pierwsze kroki, kliknęłam prawym przyciskiem myszy na dysk C->zmniejsz wolumin->Trwa badanie dostępnego miejsca dostępnego w woluminie,proszę czekać…, pokazała się taka oto informacja :
Całkowity rozmiar przed zmniejszeniem (w MB) : 238473
Rozmiar dostępnego miejsca do zmniejszenia ( w MB) : 53900
informacja: Rozmiar dostępnego miejsca zmniejszenia może być ograniczony,jeśli na woluminie są włączone migawki lub pliki strony. (co to oznacza?)
I teraz moje pytanie jest takie: Dlaczego rozmiar dostępnego miejsca do zmniejszenia wynosi tylko ok. 54GB, jeśli mam 164GB wolnego miejsca na dysku?
Czy jest w ogóle możliwość podzielenia istniejącego dysku C, tak aby powstał dodatkowy dysk D ( 150GB) i dysk C o pojemności 82GB??
Czy wiąże się to z utratą danych znajdujących się obecnie na dysku C?
Nie,prawdopodobnie nie utracisz,defragmentacja ma na celu “poukładanie” plików na dysku,najlepiej wykonać ją jakimś programem innym niż narzędzie systemowe(jest do kitu).
Nagrywanie i kasowanie danych z dysku twardego powoduje, że dane na nim są rozrzucone po całym dysku co spowalnia dostęp do nich oraz bardzo często uniemożliwia zmianę (głownie zmniejszenie) rozmiaru partycji na której jest “bałagan w plikach”