Zmniejszenie rozmiaru partycji bez utraty danych win7 x64

Witam

Mam dysk “HDD USB 3,5" Samsung STORY Station 1TB” domyslnie jest sformatowany w fat32. Mam zajęte na nim 500GB, szukam jakiegos programu, który zrobi nową partycję z pozostałego wolnego miejsca i sformatuje ją w systemi NTFS. Ważne jest, aby żadne dane nie zostały utracone. Program musi działać na windows 7 x64.

Z góry dzięki

Jeśli masz wolne, nie sformatowane i nie przydzielone miejsce na tym dysku, wejdz w panel sterowania -> narzędzia administracyjne -> zarządzanie komputerem -> magazyn -> zarządzanie dyskami, tam odnajdż wolne miejsce i utwórz partycje.

aeroflyluby

czytaj uważniej :slight_smile: gdybym tak miał nie byłoby tematu

Pobierz darmowe LiveCD narzędzia gparted, z jego poziomu zmodyfikuj partycje.

juz kiedyś próbowałem gparted ale niby pokazywało że podzieliło ale w windowsie żadnej zmiany. a jak to sie odbywa w gparted? najpierw klikasz co chcesz wykonać a dopiero przy wyjściu z gparted zaczyna sie cały ten proces? ile trwa ten proces przy tak dużym dysku?

Tu masz jak działa gparted

http://www.dobreprogramy.pl/Linux-Insta … 11279.html

panoramix88

hehe tam jest pokazane jak partycje robić pod system linux :slight_smile: jednak ja mam troche inny problem…

Robi sie identycznie. Tylko pod linuxa robi sie partycje EXT 2, 3 bądź 4 a w Windowsie FAT, FAT 32 lub NTFS, Powodzenia

ale mi nie chodzi o robienie partycji tylko o zmniejszenie jej rozmiaru. a to co innego. Przeczytaj uwaznie temat

Ja swietnie umiem czytać. Nauczyli mnie tego w podstawówce. Jak ktoś tutaj nie umie czytać to na pewno nie ja.

Człowieku. Weż obejrzyj dokladnie prezentację. Weż płytkę i nagraj na nią GParted’a i zrób bootowanie z niej.

A jak nadal twierdzisz że nie umiem czytać to sam sobie przeczytaj do czego program służy.

http://www.dobreprogramy.pl/GParted,Pro … 13209.html

>>> Klik <<<

panoramix88

ajj zwracam honor :slight_smile: poprostu oglądałem kiedyś tą prezentację i nie pamiętałem aby było tam coś o zmniejszaniu partycji. Jednak jeszcze raz obejrzalem i jednak pamieć zawodzi.

Dzieki za odp

Przecież systemowe zarządzanie dyskami też sobie radzi ze zmniejszaniem partycji :wink: