Zmniejszona prędkość przesyłu, problem z netia spot


(Tajnero) #1

Witam serdecznie. Korzystam z routera netia spot i mam taki problem. Kiedy wchodzę w ustawienia routera pokazuje mi, że jestem podłączony z prędkością 6Mbps, mam na myśli laptopa. Kiedy podłączam innego laptopa, pokazuje podłączony z prędkością 20Mbps. Dlaczego tak się dzieje? Mam wrażenie, że od paru dni również internet mi zwolnił na tym laptopie gdzie jest 6Mbps.


(Dimatheus) #2

Hej,

:arrow: A możesz pokazać to miejsce na screenie?

:arrow: Ile kreseczek siły sygnału pokazuje system w obu laptopach? Jaką pokazują prędkość połączenia?

:arrow: Próbowałeś laptopa podpiąć kablowo? Jak wtedy wygląda prędkość?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Tajnero) #3

Jakiś pomysł?


(Dimatheus) #4

Hej,

A co z resztą? Zadałem kilka pytań po to, by wiedzieć więcej o źródle problemu.

Tajnero , zapoznaj się, proszę, z tym tematem, a następnie - korzystając z przycisku zmien.gif

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Tajnero) #5

Zatem kiedy podłączyłem przez kabel, ewidentnie szybciej otwierały mi się strony w przeglądarce. Podłączyłem z powrotem do routera (którego rolę pełni u mnie netia spot) i początkowo pokazywało mi połączenie z routerem 130 Mbps, jednakże po jakimś czasie znowu 6 Mbps. Zauważyłem też, że często pokazuje w konsoli zarządzania netia spot czyli tam gdzie zrobiłem screena, że siła sygnału "słabe 20%". Natomiast wszystkie kreski są zaznaczone i pokazuje prędkość 144 Mbps w danych z windowsa. Testując prędkość w speedtescie pokazuje mi 10 Mbps czyli tyle ile dostarcza mi UPC.


(Dimatheus) #6

Hej,

:arrow: Jaka jest odległość komputera od Hot Spota? Czy po drodze są jakieś przeszkody - ściany, etc?

:arrow: Aktualizowałeś sterowniki do karty WiFi w laptopie? Jaka w ogóle to karta?

:arrow: W jakim trybie pracuje sieć WiFi - n czy mixed b/g/n, czy jeszcze jakoś inaczej?

:arrow: Jakie szyfrowanie w Netia Spocie sieci bezprzewodowej jest ustawione?

:arrow: Pokaż screena z programu inSSIDer, jaki jest sygnał sieci WiFi w miejscu, w którym najczęściej korzystasz z laptopa.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Tajnero) #7

Witam.

Laptop jest na biurku a pod biurkiem netia spot.

Aktualizowałem ostatnio pojawiło mi się w windows update i używałem slimdriver, a tam zainstalowałem wszystkie potrzebne choć nie było sterowników do karty sieciowej. Karta Intel® Wireless WiFi Link 4965AGN.

Pracuje w trybie 802.11 g/n

Algorytm szyfrowania TKIP i AES.

Screen

-- Dodane 15.11.2013 (Pt) 16:18 --

Dodam, że mam ostatnio taki problem, tzn. przymykając laptopa i kiedy wybudzam go ze stanu uśpienia łączy się nieprawidłowo z siecią, korzystam z windowsowego rozwiązywania problemów gdzie resetuje mi kartę sieciową i wtedy łączy mnie z siecią poprawnie.


(Dimatheus) #8

Hej,

:arrow: Z jakiego systemu korzystasz?

Sterowniki znajdziesz na stronie producenta karty - tutaj. Wybierz odpowiedni system, ściągnij pliczek z Ds w nazwie - oznacza to instalator, który zawiera tylko sterownik, bez niepotrzebnych aplikacji do zarządzania połączeniami.

To by wskazywało na problemy ze sterownikami - warto je zaktualizować. Ale o tym pisałem wyżej.

Dodatkowo możesz wyłączyć sieć fon_netia_free_internet, która może zakłócać sieć WiFi - działa bowiem na tym samym kanale, co podstawowa sieć WiFi.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Tajnero) #9

Witam, ściągnąłem i zainstalowałem te sterowniki. Problem z zamykaniem laptopa został rozwiązany po zainstalowaniu sterowników, jednakże nadal mi pokazuje 6 Mbps, choć czasami zmienia się na większą wartość.


(Dimatheus) #10

Hej,

A co z powyższym? Próbowałeś wyłączyć fon_netia_free_internet?

Spróbuj zmienić nieco położenie laptopa. Generalnie WiFi to fale radiowe, więc nie rozchodzą się bezpośrednio pionowo w górę. Tutaj więc może być przyczyna problemu.

Pozdrawiam,

Dimatheus