system od jakiegoś czasu długo się uruchamia, często się zacina - reasumując jest mniej wydajny. Zauważyłem także, że zdarza się laptopowi sporadycznie uruchamiać gdy jest zamknięty (słychać uruchamianie wentylatora i dysku).
Dziękuję za wyniki skanów.
Jeśli System odzyskał sprawność, zastosuj DelFix Zaznacz Remove disinfection tools i kliknij Run.
Zaznacz post, który rozwiązał Twój problem. Wystarczy jeden
z początku odniosłem wrażenie, że jest lepiej, ale niestety się przeliczyłem. Responsywność w trakcie użytkowania jest co najmniej słaba. Czy to może być kwestia sprzętowa?
Zastosowałem DelFix i odinstalowałem Avasta. Może po tym zabiegu system przyspieszy.
Ogólnie sprzet masz dobry, machnij jednak HDTune zdrowie +wykres prędkości. Może tak być, ze dysk wyjątkowo powolny / zużyty i muli Wtedy podmianka na SSD/nowy model. Patrząc, ze komputer masz chyba sprzed 5 lat może być cos na rzeczy (czyściłeś kiedyś w środku?).
a dałbyś radę jeszcze z live CD lub na innym komputerze?
Masz trochę spadków do 0 na koniec" dziwny skok", ale ogólnie dysk jest bardzo odstający od współczesnych standardów i pewnie sporo spowalnia. Jeżeli masz możliwość wrzuć jakieś budżetowy 240SSD a ten na magazyn.
A możesz napisać, co to dokładnie za laptop? Bo zastanawia mnie ten dysk - niby jest to dysk SSHD (hybryda) - ale HDTune widzi go jako dysk ATA. Czyżby w BIOS’ie ustawiony był w trybie Legacy ATA? Możesz pokazać na screenach co pokazują w HDTune zakładki Info i Health?
Jesteś w stanie sprawdzić prędkości transferu dysku na systemie LIveCD, o czym pisał @anon7248146?
To powinna być opcja w stylu SATA Mode - i do wybory AHCI i Legacy (ATA). Ale w sumie patrząc po dane w HD Tune, skoro NCQ jest aktywne, to dysku musi działać w trybie SATA. Aczkolwiek wart sprawdzić dla pewności.
Możesz jeszcze pokazać na screenie stan dysku z programu CrystalDiskInfo?
Nie do końca wiem jak się za to zabrać. Nie mam żadnej płyty aby uruchomić ją poprzez bootowanie - popraw mnie jeżeli się mylę. Może jest taka możliwość z pendrive?
Podaję poniżej info z CrystalDisk oraz BIOS (w biosie oprócz AHCI jest Compatible).
Tak, jak najbardziej można system Live CD uruchomić z bootowalnego pendrive-a. Jak? Myślę, że pomoże poniższy tutorial.
Czyli tutaj jest jak najbardziej oki - ma być AHCI, które umożliwia korzystanie z zaawansowanych funkcji dysku, między innymi NCQ.
Co do stanu dysku to co prawda nie ma na nim uszkodzonych i przeniesionych do puli rezerwowej sektorów, ale status błędów pozycjonowania wskazuje na jakieś problemy z odpowiednim ustawieniem głowicy w dysku bądź dostępem do danych na przykład na zewnętrznych kresach dysku. I trochę potwierdza to wykres prędkości odczytu z HD Tune. Bo pojawianie się nienaprawialnych błędów (w ilości jednego) czy wystąpienie upływu czasu dla komendy (5 wystąpień) to raczej nieistotne błędy - przynajmniej na razie.
Dobrze by więc było sprawdzić prędkości odczytu poza systemem, żeby wykluczyć wpływ jego procesów na takie zwolnienia odczytu w niektórych miejscach.