Zmodyfikowane kernele, co dają, skąd pobrać i jakie?

Mam kilka pytań. Co dokładniej daje zmodyfikowany kernel, czy warto kompilować, jakie polecacie? A poza tym, to pod jakim hasłem szukać tego w google? Bo szukałem “modificated linux kernel”, ale to raczej nic sensownego nie dawało. Aha, nie bardzo wiem, czy to ma jakieś znaczenie, ale całość ma się odbywać pod Kubuntu 9.04.

Masz na myśli samodzielną kompilację? Kerneli szukasz na kernel.org, ściągasz interesującą Cię wersję, najczęściej najnowszą lub tylko patch ewentualnie patche dające dodatkowe możliwości, np. bootsplash, różne efekty konsoli itd.

Jądro możesz kompilować pod własny sprzęt, czyli tylko wybrane moduły pod konkretne podzespoły, sama kompilacja kernela nie jest trudnością, najważniejsza tu jest znajomość własnego sprzętu. Łatki natomiast nakłada się na kernel przed kompilacją.

Tutaj znajdziesz najważniejsze informacje na temat samodzielnej kompilacji i instalacji jądra http://kompilacja_jadra_linuxa_26.xt.pl/

Natomiast jeśli chodzi o jakieś gotowe kernele przygotowane pod jakiś konkretny procesor czy z dodatkowymi modułami, szukaj najprędzej w repozytoriach, np. Debian posiada w swoim repo kilka wersji kernela, Ubuntu zapewne tak samo, większośc dystrybucji posiada kilka kerneli do wyboru.

Pozdrawiam!

Tylko że jakieś magiczne jądra typu 2.6.30-superultramegaspeed-r98-rc10 mogą więcej popsuć niż zdziałać.

Jeśli nie wiesz co robisz to lepiej sobie to odpuść. Szybkość systemu czy responsywność to nie tylko od jądra zależy. Po za tym samo jądro ubuntu jest już modyfkowane. Jak już tak bardzo chcesz się w to pobawić to rób tak jak mówił roobal.