Znak zakaz ruchu-czy obowiązuje

Mam takie pytanie w sprawie umiejscowienia znaku czy jest prawidłowy i strażnik miejski ma prawo wystawić mandat

znaksv.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Jeśli za znakiem są tereny mieszkalne,pod znakiem powinien być kolejny informujący o możliwości ruchu przez mieszkańców lub dojeździe do posesji(tak MNIE się wydaje).Jeśli wystawiono ci mandat za parkowanie,a ty możesz udowodnić,że tam mieszkasz,nie powinno być problemów.

To mój wniosek,mam nadzieję,że prawidłowy-jeśli nie,proszę o poprawienie :slight_smile:

Jak dla mnie to nie obowiązuje, bo jest nie z tej strony. Chociaż jeżeli to teren prywatny to jego właściciel ustala zasady, ale mandatu za to nie dostaniesz też wtedy.

Skoro tam nie ma żadnej tabliczki to zakaz ruchu w obu kierunkach dotyczy wszystkich (taka jest moja interpretacja), radziłbym iść na jakieś forum prawne :slight_smile:

Tyle, że znaki drogowe ustawia się po prawej stronie. Najwyżej mogą być powtarzane po lewej.

Rzeczywiście. Jeśli rysunek jest napisany poprawnie, to miałeś możliwość nie przyjęcia mandatu. Jednak jeśli go przyjąłeś już po fakcie :slight_smile:

Po co zakładać tematy na forum prawnym? Wystarczy wyszukiwarka:

http://forumprawne.org/prawo-wykroczen/ … ronie.html

fote cykne przy okazji to będzie oczywiste,ale mandatu nie przyjełem bo tylko kartka w celu wezwania art 92