Znalazłem pendrive jak go bezpieczenie podłączyć?

Witam

Znalazłem pendrive w stanie wizualnym dobrym, jak mogę go podłączyć bezpieczenie żeby nie zainfekować komputera?

Najlepiej przez USB :smiley:

Nie wygląda przypadkiem tak? :smiley: https://usbkill.com/

2 polubienia

Chcesz podłączyć do swojego komputera pamieć USB niewiadomego pochodzie? Niezbyt mądre.
Najbezpieczniej będzie odpalić jakiegoś Linuksa live i z jego poziomu sprawdzić co tam siedzi.

Może trochę bezpieczniej na Linuksie, ale to niczego nie gwarantuje, bo sposób działania USB pozwala na infekowanie z poziomu firmware sprzętu :wink:

1 polubienie

Chciałbym odpalić w bezpiecznym środowisku żeby sprawdzić co ten pendrive zawiera :wink:

No to uruchom Linuksa w trybie live i sprawdzaj :stuck_out_tongue_winking_eye:

…a tam Linux Live. U kumpla niby to mimo chodem spytać czy słyszał, że wypłynęły nagie fotki koleżanki z pracy i czy chce je zobaczyć.

1 polubienie

Odpal w szkole / pracy, niech sie informatyk martwi czemu “komputer mi niedziała”. ;p Jakby co klucz miałeś na stoliku położony;p

Dokładnie, najlepsza rada - u kogoś :wink:

Elektryk do pomocnika:
- Franek, potrzymaj przez chwile te kable!
- Już trzymam.
- Czujesz coś?
- Nie…
- W porządku. To znaczy, że w tamtych jest faza.

4 polubienia

Dobre :smiley:

Informatyk tak, będzie się martwił. Administrator blokuje USB i ewentualnie zezwala tylko na dostęp autoryzowanym urządzeniom, które przeszły przez jego ręce.

Tak przy okazji. Rada typu podłącz w pracy może skończyć się dyscyplinarką, jeśli ktoś takie rzeczy robi celowo i świadomie. Jeśli z tego powodu firma będzie miała straty nie tylko finansowe, to dojdzie do spotkania w sądzie o odszkodowanie.

Z ciekawości… gdzie w windows jest taka funkcja?

https://support.microsoft.com/pl-pl/help/823732/how-can-i-prevent-users-from-connecting-to-a-usb-storage-device

W politykach Windows. Ja akurat korzystam z polityk Eseta do blokowania USB, bo daje mi to możliwość globalnego zarządzania centralnie.

Jesteś specem i mam pytanie - też mam pendrive z ebookami - sam robiłem takie książki otwierane w exe programem do ebooków. Przesyłałem nawet gmailem, aż zaczął gmail blokować, że to wirus. Teraz mi krzyczy, gdy podłączam pendrive z takimi książkami exe. Pomyślałem, czy nie mogę przejrzeć zawartość pendrive na mincie live. Nie, żeby co uruchamiać, ale zobaczyć.
Tak jak w tym temacie - byłoby to bezpieczne na mincie? Nawet uruchomić przeglądarkę i na virus total sprawdzić pliki? Raz był pendrive w zakładzie foto i wywołali mi foty, bo były tam także zdjęcia. Teraz - mimo, że wiem, co jest na pendrive, to nie mam 100% pewności. Leży w szufladzie.
Z poziomu linuxa bym sformatował pendrive i korzystał.
Dobrze myślę?

Dobrze :slight_smile:

1 polubienie

Da się dla określonego pendrive np. po identyfikatorze sprzętu bądź numerze seryjnym?
Działa to na zwykłej domowej wersji eseta?

Tak, da się. Myślę, że da się. Ja robię to w Endpoint z poziomu konsoli ESMC, ale to wersja biznesowa. W NOD32 chyba też się da. To się nazywa, z tego co pamiętam, kontrola dostępu do urządzeń.

Możesz blokować wszystko i zezwalać na autoryzowane urzadzenia lub zezwalać na wszystko i blokować konkretne urządzenia.

Może pod jakiś Menuet OS / Kolibri OS; raczej nie będzie on wektorem ataku a przynajmniej nazwy plików, tekstowe i graficzne przejrzysz; z muzyką i wideo tam może być problem.

Telewizora raczej nie zainfekuje.