Witam
Znalazłem pendrive w stanie wizualnym dobrym, jak mogę go podłączyć bezpieczenie żeby nie zainfekować komputera?
Witam
Znalazłem pendrive w stanie wizualnym dobrym, jak mogę go podłączyć bezpieczenie żeby nie zainfekować komputera?
Chcesz podłączyć do swojego komputera pamieć USB niewiadomego pochodzie? Niezbyt mądre.
Najbezpieczniej będzie odpalić jakiegoś Linuksa live i z jego poziomu sprawdzić co tam siedzi.
Może trochę bezpieczniej na Linuksie, ale to niczego nie gwarantuje, bo sposób działania USB pozwala na infekowanie z poziomu firmware sprzętu
Chciałbym odpalić w bezpiecznym środowisku żeby sprawdzić co ten pendrive zawiera
No to uruchom Linuksa w trybie live i sprawdzaj
…a tam Linux Live. U kumpla niby to mimo chodem spytać czy słyszał, że wypłynęły nagie fotki koleżanki z pracy i czy chce je zobaczyć.
Odpal w szkole / pracy, niech sie informatyk martwi czemu “komputer mi niedziała”. ;p Jakby co klucz miałeś na stoliku położony;p
Dokładnie, najlepsza rada - u kogoś
Elektryk do pomocnika:
- Franek, potrzymaj przez chwile te kable!
- Już trzymam.
- Czujesz coś?
- Nie…
- W porządku. To znaczy, że w tamtych jest faza.
Dobre
Informatyk tak, będzie się martwił. Administrator blokuje USB i ewentualnie zezwala tylko na dostęp autoryzowanym urządzeniom, które przeszły przez jego ręce.
Tak przy okazji. Rada typu podłącz w pracy może skończyć się dyscyplinarką, jeśli ktoś takie rzeczy robi celowo i świadomie. Jeśli z tego powodu firma będzie miała straty nie tylko finansowe, to dojdzie do spotkania w sądzie o odszkodowanie.
Z ciekawości… gdzie w windows jest taka funkcja?
W politykach Windows. Ja akurat korzystam z polityk Eseta do blokowania USB, bo daje mi to możliwość globalnego zarządzania centralnie.
Jesteś specem i mam pytanie - też mam pendrive z ebookami - sam robiłem takie książki otwierane w exe programem do ebooków. Przesyłałem nawet gmailem, aż zaczął gmail blokować, że to wirus. Teraz mi krzyczy, gdy podłączam pendrive z takimi książkami exe. Pomyślałem, czy nie mogę przejrzeć zawartość pendrive na mincie live. Nie, żeby co uruchamiać, ale zobaczyć.
Tak jak w tym temacie - byłoby to bezpieczne na mincie? Nawet uruchomić przeglądarkę i na virus total sprawdzić pliki? Raz był pendrive w zakładzie foto i wywołali mi foty, bo były tam także zdjęcia. Teraz - mimo, że wiem, co jest na pendrive, to nie mam 100% pewności. Leży w szufladzie.
Z poziomu linuxa bym sformatował pendrive i korzystał.
Dobrze myślę?
Dobrze
Da się dla określonego pendrive np. po identyfikatorze sprzętu bądź numerze seryjnym?
Działa to na zwykłej domowej wersji eseta?
Tak, da się. Myślę, że da się. Ja robię to w Endpoint z poziomu konsoli ESMC, ale to wersja biznesowa. W NOD32 chyba też się da. To się nazywa, z tego co pamiętam, kontrola dostępu do urządzeń.
Możesz blokować wszystko i zezwalać na autoryzowane urzadzenia lub zezwalać na wszystko i blokować konkretne urządzenia.
Może pod jakiś Menuet OS / Kolibri OS; raczej nie będzie on wektorem ataku a przynajmniej nazwy plików, tekstowe i graficzne przejrzysz; z muzyką i wideo tam może być problem.
Telewizora raczej nie zainfekuje.