Zniekształcony obraz wina karty graficznej?

Witam mam problemy najprawdopodobniej z kartą graficzną jest to gt 520 a więc w grze league of legends gdy odbijają się cienie są one strasznie z pikselowane pomimo wysokich ustawień , w gta 4 mam problem z teksturami nie raz się nie doczytują a nie raz wchodzą one na postać

ss z lola

http://wstaw.org/w/2cZ7/

Dodane 01.09.2013 (N) 17:11

Karta graficzna ma zaledwie 55 stopni

1. To wygląda jakby były wymuszane zbyt wysokie ustawienia AA (albo panel nvidia albo w grze) - obniż te ustawienia, lub nie wyrabiają jednostki cieniujące/shadery - ewentualnie coś w tym rejonie pada.

2. Jak masz ustawione w Panelu Nvidii - Wyreguluj ustawienia obrazu korzystając z ? Spróbuj ustawić Użyj ustawień aplikacji 3D > Zastosuj > obniż AA/cienie w grze.

Dodam jeszcze że zdarzały się losowe blue screeny zacięcie gry harczący dźwięk i blue screen później ekran w ogóle nie odpowiadał musiałem wypiąć kartę graficzną i wsadzić z powrotem po czym zadziałało

No to takie informacje podawaj od razu.

szukanie-przyczyny-bsod-pomoca-bluescreenview-t376739.html

Podaj kody BSODów.

Kręciłeś proca chyba, nie podkręciłeś FSB GPU (PCIE BUS) ? :stuck_out_tongue:

Na windowsie mam to samo np jak rozwijam pasek na pulpicie prawym przyciskiem myszy widać takie jakby skrawki pulpitu jeszcze na tym pasku jakby nie na dążało generować ?

Dodane 01.09.2013 (N) 17:59

Tak proc podkręcony nic z grafiką nie ruszałem niestety blue screeny są losowe a wtedy za bardzo byłem tak powiem zaskoczony że nawet nie pamiętam szczegółów blue screena zmieniałem tylko pcie freqency na 100 jak jest zalecane przy podkręcaniu

Dodane 01.09.2013 (N) 18:00

zaraz zobaczę to co podałeś

Jak kręciłeś ten procesor ? mnożnikiem ? FSB -jak FSB to szyna PCIe też oberwała rykoszetem i to może być przyczyna niestabilności.

Tak podnosiłem fsb wcześniej na poprzednim procesorze było ok bez takich niespodzianek i szyna jest ustawiona chyba na 304 mhz a wczesniej na starym procku było 340 mhz . Zaraz dam ssa z tego programu co mi podałeś

Dodane 01.09.2013 (N) 18:05

W sumie teraz to trochę się zakręciłęm blue screen wtedy mi wyskoczył na starym procku a na nowym mam te problemy z grafiką już ci daję ssa

Dodane 01.09.2013 (N) 18:08

http://wstaw.org/w/2cZv/linki/

Coś tutaj jest ale na blue się nie znam

Powyższy BSOD niewiele wnosi do sprawy, bo jak piszesz jest “nieaktualny” - ogólnie świadczy o błędzie sterownika/problemie ze sprzętem.

Ja bym tu obstawiał że błędy są efektem ubocznym OC CPU.

Próbowałeś ?

czyli co schodzić z taktowaniem do np 3.2 ghz ?

Dodane 01.09.2013 (N) 18:12

No to robiłem lecz nie pomogło

Nie jestem pewny co w takim wypadku zrobić…również nie jestem pewny że OC (trzeba umieć to zrobić, wyliczyć itd) jest powodem -przypuszczam że prawdopodobnie tak.

ok to zjadę do 3.2 obniżę trochę napięcie procesora żeby miał chłodniej może pomoże a jak nie napiszę

Dodane 01.09.2013 (N) 18:19

ale tak czy tak dzięki za zainteresowanie się tematem

Spróbuj.

Może procesor jest niedovoltowany ? > zjechałeś za nisko z napięciem > wtedy też jest niestabilnie…

(Jak coś to załaduj ustawienia domyślne w BIOS i sprawdź )

Zjechałem z taktowaniem zobaczę jak będzie w grach ale chyba zainstaluje na mój komputer windows xp nie będzie on sam obciązał tak grafiki a przy zmianie karty graficznej być może w grudniu wrócę na 7

Dodane 01.09.2013 (N) 18:30

na xp też nie będę musiał tak katować procka 2.5 wystarczy itp a wsparcie i tak się kończy w kwietniu 2014 więc do tego czasu już raczej będeę

miał nową kartę graf

Spróbuj też jakby co dovoltować proca.

7 sama z siebie nie obciąża grafiki :smiley: Vista/7 są wydajniejsze w grach :wink:

TIP -> na każdym skrócie do gry > właściwości > zgodność > wyłącz kompozycje pulpitu/wizualne > zastosuj.

Nom niby tak ale w 7 mam te na pulpicie rozwijanie pasków takie nie płynne jakby grafika nie nadązała z generowaniem i straaasznie mnie to irytuje

Dodane niedziela, 1 wrz 2013, 18:38

I na czas gry będą uwalniane zasoby :wink:

więc nie wiem ;/

Dodane 01.09.2013 (N) 18:44

Da się to jakoś skorygować bo jak widzę na filmikach yt to ten pasek na pulpicie od razu się włącza a mnie tak dziwnie zaraz jak znajdę pokaże filmik

Watek się zepsuł i nie wyświetlało moich postów :

TIP -> na każdym skrócie do gry > właściwości > zgodność > wyłącz kompozycje pulpitu/wizualne > zastosuj.

I zasoby na czas gry będą uwalniane :wink: Ewentualnie wyłącz kompozycje całkowicie.

ok zrobię a co do samego pulpitu masz jakieś pomysły ?

Dodane 01.09.2013 (N) 18:57

żeby ten pasek rozwijał się płynnie ?

Dodane 01.09.2013 (N) 19:07

i to jest bardzo dziwne gdy jest biała tapeta to pasek rozwija się od razu ale gdy już jest tapeta z jakimiś szczegółami płomienie itp to gdy rozwijam pasek przez chwilę widać na pasku tapetę

Nie mam, nie widzę, nie wiem o co dokładnie chodzi, ale możesz spróbować przełączyć się na kompozycję klasyczną / bez Aero/Aero Peak.

Ile karta dostała w indeksie wydajności dla pulpitu i gier i ?