Przychodzę do Państwa problemem znikającej ikony klawiatury/języka (Windows 8.1).
Zastanawiam się co mogło być przyczyną tego stanu rzeczy i czy jest możliwość jej przywrócenia?
Przy okazji dopytam: Jej brak oznacza że coś jest nie tak z systemem?
Tutaj osoba miała podobny problem i na końcu wyjaśnia że być może doszło do uszkodzenia pamięci (czy coś w tym rodzaju). Zrobiłem test RAM i nie wykryło mi żadnych błędów. Czy coś innego mogło zawinić?
Prosiłbym o pomoc w ewentualnym rozwiązaniu problemu.
Pozdrawiam
Ta ikonka to przełącznik zainstalowanych języków np. u mnie jest ale nieaktywna bo mam tylko j. polski. Po zainstalowaniu dodatkowo j. angielskiego-USA ikonka staje się aktywna. Zainstaluj dodatkowo jakiś język i sprawdź: Panel Sterowania - Język - Dodaj.
Miałem coś takiego kilka miesięcy temu nagle zniknęła ikona klawiatury nie może było zainstalować żadnego dodatkowego języka przywróciłam system z najstarszego punktu jaki miałem i ikona wróciła.
Zrobiłem tą instalację i niestety nie pomogło Zmieniłem nawet język (bo to się da w innych opcjach ale ikonki jak nie było, tak nie ma)
I właśnie tutaj jest pies pogrzebany bo jak sprawdziłem moje punkty przywracania to został tylko ten z wczoraj (w zasadzie przed wczoraj bo już po północy). Cofnąłem go i niestety nie pomogło.
Zastanawiam się czy ten brak coś oznacza (w sensie, że coś jest nie tak z systemem), czy też można to zignorować i nadal normalnie pracować.
Dopowiem jeszcze, że zanim to się stało, to instalowałem najnowszą (dla Windows 8.1) wersję OBS oraz HWMonitor.
Czy jest możliwość że jeden z tych dwóch programów zaszkodził tej opcji?
W logach nie zauważyłem nic niepokojącego
Możemy zrobić oczyszczanie
Pobierz ten plik i zapisz w katalogu z FRST, tzn. C:\Users\Samsung-Pc\Desktop fixlist.txt (1,1 KB) „Plik naprawczy został utworzony tylko dla Ciebie, nie należy go stosować na innym komputerze”
Uruchom FRST i kliknij Napraw, program wyłączy niepotrzebne procesy, zrobi Punkt Przywracania i zacznie pracę.
Po restarcie wklej plik wynikowy.
Nie twierdzę, że oczyszczanie przywróci ikonkę w Trayu.
Czy przeglądałaś filmiki na YT dotyczące włączania brakującej ikony systemowej? → Przykładowy filmik
Czy puste miejsce, które wskazujesz na pierwszym obrazku jest klikalne?
Tzn. czy jest tam niewidoczna ikona, czy jej po prostu tam nie ma
Gdy ikony układają się w dwóch wierszach i ilość ikon jest nieparzysta, to zawsze będzie puste miejsce
Nadal nie rozwiązuje to powodu zniknięcia ikony, ale może ud się go znaleźć
Bardzo bym chciał to zrobić, ale dzisiaj mój antywirus (Panda Dome) zaczął traktować ten program jako wirus i wywala mi go do kwarantanny.
Czy to fałszywy alarm i mogę bez problemu go użyć?
Bo zaledwie dwa dni temu nie było z tym problemu, a teraz mówi że wirus.
Jakaś wadliwa aktualizacja czy co?
Przychodzę z bardzo dobrą wiadomością. Otóż zrobiłem tak jak Pan każe i…ikonka klawiatury wróciła!!!
Dowód:
Może mi Pan tak prosto powiedzieć co mogło być tego przyczyną?
PS: Czy można w jakiś sposób przywrócić historię przeglądania stron internetowych?
Bo nie poinformował Pan mnie o tym żebym zrobił kopię historii i w rezultacie straciłem dosyć ważne strony internetowe.
I oczywiście obowiązkowy raport wklejam: Fixlog.txt (5,2 KB)