Znikająca sieć w Mi9 SE tylko połączenia alarmowe

Dawno mnie tu nie było, pozdrawiam wszystkich użytkowników :slight_smile:
Mam mi9se zakupiony 3 miesiace temu, używa żona. 2 dni temu zobaczyła, że nagle zasięg po prostu zniknął - nie pokazywało ani jednej kreski, połączenia niemożliwe, restart telefonu nic nie dawał, probowalem przalaczac miedzy 2g a 3g nic to nie dawało. Probowalem manualnie wyszukać operatorów w telefonie - operatorów znajdywało, ale nie chciał sie do żadnego nawet tego właściwego połączyć.
Nastepnie wyciągnąłem karte sim wytarłem piny dokładnie, włożyłem do innego slotu na sim - nic to nie dało.
Potem włożyłem kartę sim do swojego telefonu i normalnie złapało sieć - to by wykluczało kartę , tym bardziej, że na mojej karcie mi9 też nie łapał sieci.
Wszystko by było zrozumiałe, jednak za godzin telefon znowu złapał sieć i od tego czasu miał ją przez cały dzień. Następnego dnia znowu stracił sieć na kilka godzin i dzieje się to już od paru dni. Łapie sieć na kilka godzin po czym na kilka godzin ją całkowicie traci. Mieszkam w miejscu gdzie jest pełny zasięg wiec to absolutnie nie kwestia zasięgu.
O co może chodzić i jak to naprawić, bo telefonu nie moge oddać na gwarancję.

Jeżeli nie możesz oddać telefonu na gwarancję (nawiasem pytając - dlaczego?), to na początek wykonaj całkowity reset ustawień i oprogramowania urządzenia i wgraj najnowszy dostępny soft.

Telefon kupiony przez gearbest, także w sumie nawet nie wiem czy obejmuje mnie jakakolwiek gwarancja . Najnowszy soft już jest wgrany, także zostaje mi tylko factory reset.
Ale wertując podobne problemy w necie spotykam się tylko z informacją, że telefony które miały podobne problemy i poszły na gwarancje , miały wymieniana płyty główne , boje się, że będzie tu taka sama konieczność

Po pierwsze sprawdź smartfona tutaj:
https://www.mi.com/global/verify#/en/tab/imei

Z jakiej jest dystrybucji, czy China z wgranym tylko romem Global, czy Global.
Różnica wbrew pozorom jest choćby w częstotliwościach:
Mi9 SE China:
LTE FDD: B1 / B3 / B5 / B7 / B8
(2100 / 1800 / 850 / 2600 / 900 MHz)
GSM: B2 / B3 / B5 / B8

Mi9 SE Global:
LTE FDD: B1/2/3/4/5/7/8/20/28
(2100 / 1900 / 1800 / 1700 / 850 / 2600 / 900 / 800 / 700 MHz)
GSM: B2 / B3 / B5 / B8

Jak wgrywałeś najnowszy soft ? Zawsze po kupnie w takich serwisach factory reset i wgranie full romu ze strony Xiaomi.
http://c.mi.com//miuidownload/detail?device=1700361
(po lewej stronie wybierasz odpowiedni ROM dla twojego urządzenia, EEA to wersja dla europejskiego regionu dostosowana do prawa UE, pozbawiona reklam i większości telemetrii, ale z wolniejszym cyklem aktualizacyjnym bez kanału BETA/DEV)

Telefon jest na 100% wersja global, poza tym wyciągasz błędne wnioski. Jak wspomniałem telefon przez 3 miesiace chodził bez zarzutu, dzieje się to od kilku dni więc jak można wnioskować, że ma chinskie radio na innej częstotliwości skoro przez 3 miesiace sieć ani na chwilę nie straciła zasięgu ? Na tyle to się jeszcze znam, że wiem jakie są różnice między dystrybucjami, chińskiej bym nie kupił.

Co do pytania o soft, w telefonie jest ten który był wgrany, tyle że po otwarciu robilem i tak factory reset.
Został niedawno zaktualizowany przez OTA do najnowszej wersji MIUI 11 z androidem 10.
Link ktory podales zawiera z tego co widze wczesniejsze wersje miui 10, a downgrade raczej nie zrobie.
Masz taki link do wersji miui 11 ?

Ps. czy jak sflaszuje rom zgodnie z linkiem który podałeś, zostanie zrobiony automatycznie factory restet ?

W pierwszym kroku zmieniłbym kartę SIM.

Dlaczego nie przeczytałeś mojego postu w całości ?

Przeczytałem. Nie zmienia to faktu, że wymieniłbym kartę. Spotykałem się już z takimi kwiatkami.

Wspomniałem też, że do tego telefonu wsadzałem również kartę SIM z MOJEGO telefonu i również nie działała, także dwie różne karty relatywnie nowe nie działają i co kilka godzin nagle działają. Bo dzisiaj jak pytałem to sieć 3 razy się uruchomiła na kilka godzin , obecnie znowu nie działa. Dla mnie to wyklucza dalsze kombinacje z kartami sim.
Ale jeszcze wsadzę z 3ciego telefonu dla świetego spokoju.

Generalnie chyba jest pozamiatane. Przywrócilem właśnie do ustawień fabrycznych, pobrałem Rom od miui z linku powyżej, sflashowalem, dalej to samo.
Załamka.
Ktoś wie jak ogarnąć temat jeśli kupowane przez gearbest ale za pośrednictwem PayPall. Niby mam jeszcze 10dni ochrony kupujących od PayPall…

Pisz do obsługi i oni dalej zdecydują co z tym fantem zrobić. To nie jest tak, że nie masz gwarancji, tylko całość jest trochę bardziej skomplikowana. Dlatego łatwiej jest wszystko ogarnąć jak kupujesz lokalnie. Wszystko co kupujesz poza granicami Polski bywa uciążliwe jak już trzeba robić reklamację. W życiu bym nie kupił czegoś droższego prosto od chińczyków, bo czasem przecisnąć się do zwrotu reklamacyjnego to upierdliwa rzecz jest.

Mogę zapytać ile kosztował ten smartfon na Gearbest?

To znaczy z tego co mi wiadomo gwarancja gearbest to fikcja. Jedyne co mnie ratuje to to, że kupowałem przez paypall i mam tą ich ochrone zakupu.
Tyle, że po prostu zwyczajnie boje się odsyłać telefon do chin, ponieważ A boje się że zaginie i zostane bez telefonu i bez pieniędzy B jest to po prostu masa pierdzielenia na którą nie mam czasu i nerwów, bo pierwsze trzeba przez tydzień użerać się z chinczykiem i opisami problemu, potem z samą wysyłką , trzeba dzwonić pytać na gearbest, potem na paypal itd itp. no ale jak mus to mus, postanowiłem jednak odesłać.
Jest ktoś w stanie posłużyć poradą ? Czym to konkretnie na poczcie wysłać ? listem poleconym pudełko z telefonem wyśle ? To w normalną kopertę bombelkową wpakuje ? Mam brać deklarowaną wartość i to = się ubezpieczenie ?
gom1 wyszło mnie w sumie przez paypall 1030zl , bez placąc bez paypalla byloby to 960

Zaoszczędziłeś 200 zł by teraz stracić 1000 jak coś się nie uda.

Co do zwrotu to pytaj wszystkiego na GearBest, bo jeszcze powiedzą, że wysłałeś nie tak jak sobie tego życzą. Aliexpress też ma jakieś procedury jeżeli chodzi o zwroty i jak tego nie dopilnujesz to jeszcze stracisz to co odesłałeś.

Będę informował dla potomnych jak toczy się sprawa. Aktualnie napisałem do Chińczyka o problemie że szczegółowym opisem. Nie wydaje się, żeby było chętni do współpracy bo poszły jakieś klasyczne formulki bym dokładnie opisał problem (!) , nagrał film z tego, podał numery seryjne itp.
Zrobiłem to i czekam na odpowiedź.
Równolegle założyłem sprawę przez PayPal, swoją drogą mega rzetelna obsługa albo taki konsultant mi się trafił. Doprowadzą albo do zwrotu całej kasy, albo jeśli zdecyduje się wysłać na naprawę to będzie zwrot za przesyłkę od paypall

Standardowe procedury u Chińczyków. Sprawdzają czy warto uruchamiać całą procedurę reklamacyjną i czy nie bujasz. No niestety, takie są konsekwencje kupowania w Chinach, bo taniej.